В случай, че самоуверените млади жени си нямат достатъчно тревоги, сега вече могат да прибавят към списъка ужасен нов стереотип: Грозните хора са нещастни.

Не от самото си раждане, разбира се, но с течение на времето проклятието на липсата на привлекателност оказва влияние върху живота им по толкова много начини, че в крайна сметка го определя качествено.

Четете още: Опушен грим като на Дженифър Лопес

По-грозните хора изкарват по-малко пари. Имат повече проблеми с търсенето на партньор. И живеейки в култура, която налага чудовищен натиск във връзка с външния вид, те не се чувстват добре, когато се разхождат по улицата.

Това разказа в Yahoo! американската авторка Джесика Бенет. Тя цитира изводите от доклад на университета на Тексас в Остин със заглавие “Красотата е обещанието за щастие”.

* красивата Анджелина Джоли

Информацията се базира на изследване на 25 хиляди души в четири държави. Учените съпоставят отговорите на хора с различен социален статут и пол. Те установяват, че 15% от анкетираните, които са най-красиви, се чувствали с 10% по-щастливи. Не всички хора, които са по-малко привлекателни били нещастни, но чувството им на удовлетвореност от живота до голяма степен зависело от външния им вид.

“Знам, че не е кой знае колко изненадващо, но никой не е документирал това”, отбеляза икономистът Даниел Хамърмеш, който бе сред ръководителите на изследването.

Четете още: Бронзовата богиня Дженифър Лопес (видео урок)

Всичко това звучи ужасно повърхностно, докато не бъде обърнато внимание на точните данни и изводите от останалите актуални проучвания. Изследванията показват, че привлекателните хора печелят 5% повече, отколкото останалите. Красивите хора получават повече внимание от учителите и дори от бебетата.

В специален материал през 2010 г. американското списание Newsweek писа, че хубавите мъже и жени са фаворизирани на работното място в изненадващо висока степен. Авторите поставиха следната теза: “Това е новата реалност на пазара на труда. По-добре е да си средно добър и да изглеждаш добре, отколкото да си перфектен и непривлекателен“.

Но все пак красотата невинаги е благословия. Особено, що се отнася до съвременните жени. Има поне 3 причини красотата да е тревога:

1. Добрият външен вид може да отвори вратата на работното място за много жени, но след това началниците им, които са ги избрали, често изискват от тях повече – да са по-компетентни, по-лоялни, по-ангажирани. Освен това колегите им често разглеждат успехите им като единствено следствие от красотата им, а не от качествата им. И още: в професионалните върхове, доминирани от мъже, красивите жени могат да бъдат разглеждани като прекалено нежни, т.е. слаби и следователно непригодни за лидерските позиции.

2. Случва се ефектът “красотата е ужасна” (“beauty is beasty“ effect). Физическата атрактивност може да направи кандидата за работа непривлекателен, стига да не сте жена, която кандидатства за работа, където външният вид няма никакво значение.

3. Мъжете (както и жените) все по-често игнорират потенциални партньори, които по-голямата част от обкръжението им счита за суператрактивни, и се отправят съссериозни намерения към представителите на другия пол “с по-малък рейтинг”.

Какво мислите?



Източник: manager.bg