Работещият в Ню Йорк фотограф Омар Роблес поддържа много интересен Instagram акаунт, който показва как балерини и танцьори позират по впечатляващи начин направо на улицата.

"Влюбен съм в начина, по който човек може да изрази и създаде всички тези красиви движения и пози само с тялото си", казва Омар.



"Преди трябваше да имаш разрешение и сцена, за да се изявиш. Сега със социалните мрежи всеки има собствената си платформа. Вие сами решавате кога да застанете под светлината на прожектора".


Съпоставяйки грациозните движения на балета с непривичния градски пейзаж, Омар действително създава впечатляващи образи и не е изненада, че Instagram акаунтът му има над 40 000 последователи.

Днес, на 29 април, по света се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Страната ни също отбелязва датата.

Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.

За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща” на балета в днешния му вид.