Най-често това, което ни привлича към даден комплект са красивите щампи и десенът. След като затворим очи обаче разцветката на завивките вече няма значение и единственото, което продължава да влияе на нашите сетива е материята.

Хасето е най-простата памучна материя, от която се произвежда спално бельо. Предимството и е, че е изцяло естествена и няма да запари тялото ви през нощта. Недостатъците на плата са по-бързото избеляване и свиване. Ако изберете обаче хасе с по-високо качество, формата и цветовете му ще се запазят дори и след многократно изпиране.

Най-забележителното качество на материята ранфорс е, че поддържа естествения температурен баланс на тялото през нощта. Дори има свойството да попива влагата и въпреки това завивките остават сухи на допир. Високите качества на спалното бельо от ранфорс и сравнително ниската му цена го правят подходящо за тези, които търсят разумния комфорт.

Завивките от коприна се ценят не само заради красотата си, но заради комфорта, които създават. Нежната, гладка материя, която се плъзга по тялото е наслада за сетивата. Освен всичко е отличен терморегулатор – попива и изпарява отделената от кожата влага.

Памучният сатен е по-висок клас тъкан, притежаваща изключителна красота и мекота. Със своя блясък, гладкост и лекота той напомня на коприната, но значително й отстъпва по цена.