Това, което наблюдавате, е всъщност един много странен феномен, демонстриращ „бъг” в човешкия мозък. Нарича се „Ефектът Тачър” на името на британския премиер Маргарет Тачър, с чиято снимка е илюстриран най-често. Открит е от психолога Питър Томпсън през 1980 г.

Оказва се, че за нас е трудно да възприемем отделни промени в чертите на лицето, когато то е обърнато „с краката нагоре”. Това се отнася дори до доста сериозни промени, които веднага личат, щом образът се изправи. Томпсън демонстрира това, като обръща на 180 градуса очите и устата на портретни снимки и после ги завърта наобратно. Погледнати така, те ни изглеждат нормални и красиви. Погледнати изправени обаче...

Смята се, че този ефект се дължи на еволюционни специфики на нашия мозък, които му позволяват да възприема лицата винаги като изправени в правилната посока. Когато те са обърнати, мозъкът прилага върху тях същия механизъм и не е в състояние да възприеме като неправилни чертите, които са извъртени наобратно. Има много доказателства, че приматите изпитват същия „проблем”. Вероятно съответният механизъм в мозъка е еволюирал преди около 30 млн. години.

Вижте примерите, които obekti.bg не показват: