Новите обувки не винаги ни носят само радост – често започват да ни мъчат мазоли. И най-обидното е, че пи някои хора мазолите сякаш веднага минават, а други се мъчат с месеци, дори след като обувките вече са се отпуснали.

Разбира се, най-добре е появата на мазоли просто да бъде предотвратена. За целта обувките трябва да се избират правилно и да се носят внимателно. А ако ядете повече витамин А също ще се предпазите от мазоли, защото този витамин регулира образуването на роговия слой епидермис.

Ако мазолите вече са факт, можете да пробвате да ги излекувате с народни средства:

- Добавете малко нишадър или сода бикарбонат във водата при миене на краката.

- При леки и повърхностни мазоли ще ви помогнат вани за крака с изтъркване на мазолите с пемза. После краката се подсушават, а мазолите се покриват със специална лепенка. Процедурата се повтаря до изчезване на мазолите.

- Ако мазолите са се образували между пръстите, мажете ги преди лягане с подхранващ крем, а после ги поръсете със специална пудра.

- Не забравяйте, че при мокри мазоли не бива да използвате пудра. Такива мазоли, ако не минат сами за ден-два, изискват посещение при дерматолог.

- За отстраняване на мазолите ползвайте прополис – налагайте го като компрес, смесен с мазнина.

- Напарете краката с гореща вода преди лягане и завържете за кожата парче лимон с меката част. Повтаряйте процедурата всяка вечер 2-3 дни, а после внимателно отстранете мазола.

- Правете си ежедневно сутрин и вечер вани за крака, след които полагайте на мазола компрес от мекото на хляба, накиснато в оцет.

- Обелете една глава кромид лук, разрежете я надве и я залейте с оцет. Оставете съда на топло за едно денонощие, след което извадете лука от оцета и притискайте към болното място по едно листо 2 пъти дневно – сутрин и вечер. Можете да ползвате и обелки от лук.

- Изкиснете крака в топла вода, подсушете го и положете върху мазола вътрешната част на половинка смокиня. Процедурата се прави ежедневно преди лягане. На мазола може да се полага и смачкана смокиня.

- При подбити и захабени стъпала и плюски разтворете калиев перманганат във вода до получаването на розов разтвор и добавете малко готварска сол. Накиснете краката си в сместа за 20 минути, след което ги подсушете.