Да посрещнем Великден с лесен домашно приготвен козунак!

Продукти:

(за два козунака по 430 гр. всеки)

* 120 гр. коктейлни вишни;
* 3 супени лъжици бренди или ром;
* 330 гр. брашно;
* 1 чаена лъжичка мая на прах (или 25 гр. прясна мая);
* 60 мл. топло мляко;
* 150 гр. захар + 1 чаена лъжичка допълнително;
* 250 гр. извара (9-18 % масленост);
* 2 яйца;
* 50 гр. разтопено краве масло;
* 1 пакетче ванилия;
* 1/2 чаена лъжичка сол.

Приготвяне:

1. Нарежете вишните на малки парчета, залейте ги с бренди или ром и ги оставете за около час. Ще трябва да разбъркате няколко пъти, докато се киснат.



2. В топло (но не горещо!) мляко разтворете маята и 1 чаена лъжица захар. Добавете 30 гр. брашно и разбъркайте.



3. Покрийте сместа с кърпа и я оставете на топло място за около 30-40 минути, докато не набъбне почти двойно.

4. Смесете в купа изварата, яйцата, захарта, разтопеното масло, ванилията и солта. Разбийте с миксер.



5. Добавете вишните. Постепенно изсипете в сместа и брашното и омесете много гъсто лепкаво тесто.



6. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете на топло да втаса. Това може да отнеме около час и половина, тъй като тестото с извара е доста тежко.

7. Размачкайте втасалото тесто, разделете го на части и го разпределете във форми за печене. Всяка тава трябва да е пълна максимум на 2/3, иначе тестото ще прелее през ръба при изпичането.



8. Оставете тавите на топло място и оставете тестото да втаса за 45 минути.

9. Печете козунаците в загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути, пробвайте готовността с дървен шиш. Ако загарят отгоре, покрийте ги с навлажнена хартия. Готовите козунаци украсете с глазура или поръсете с пудра захар.