Животът минава толкова бързо, че е трудно да уловим всеки един момент и да го направим съвършен. В препускането напред допускаме много грешки, повечето от които осъзнаваме чак когато вече е късно.

Това са шест истински истории на хора, отговорили на въпроса „Коя беше най-голямата грешка, която направихте до 30-та си година и какво научихте от нея?"

Четете още: 8 навика на щастливите хора

Тим Ромеро, предприемач

"Не знам дали очаквате точно такъв отговор, но моята най-голяма грешка беше гневът. Сега си давам сметка колко време съм изгубил да се ядосвам на шефа, на колегите си, на политиците, на персонала в заведенията, на жената, която ме напусна, на хората, които са ме лъгали, и дори на родителите ми.

Знам, че моят гняв не е бил безпочвен – винаги е имало конкретна причина. Даже сега като се връщам назад и се опитвам да оценя нещата, виждам, че това са били логични реакции от моя страна.

Но този гняв е пълна загуба на време и освен това, аз съм нанесъл много повече вреда на себе си, отколкото на всеки от тези хора.

Сега, когато съм на 40 години, престанах да се ядосвам и да се гневя на хората. И знаете ли, сега спя по-добре, много по-продуктивен съм в работата си и съм заобиколен от прекрасни хора."

Четете още: 8 важни урока от Буда

Елисън Уитмайер, психолог

"Когато бях на 30, аз направих четири големи грешки:

Първа грешка. Прекалено дълго отлагах забременяването си. Най-напред все чаках подходящия момент. Когато той дойде обаче, получих страхотно предложение за работа и кариера и реших, че ще е неподходящо да изляза в майчинство веднага след като започна новата си работа.

След няколко години, когато вече бях сигурна, че е дошъл най-подходящият момент – не можех да забременея. Проведох допълнително лечение и все пак забременях, но...

Втора грешка. Мислех си, че след като съм в добро здраве, по време на бременността мога да продължа да тичам по цял ден както дотогава. И родих преждевременно в шестия месец.

Тогава дойде третата грешка. Аз не се борих достатъчно за своето бебе. Със съпруга ми бяхме убедени, че получаваме най-добрия съвет, когато просто ни казаха, че бебето няма никакъв шанс да оцелее.

По време на раждането ми сложиха морфин и аз не помня нищо от това, което се е случило... Изобщо не знам какво стана с моето дете. И досега се срамувам от всичко това.

И накрая – четвърта грешка. След това обърнах гръб на мъжа ми, вместо да се опитаме да преодолеем заедно това, което ни се случи. Преследваше ме огромно чувство на вина, с което изобщо не знаех как да се справя.

И така, аз изгубих не само детето си, но и човека, когото обичах и обичам до ден днешен. Нещата в живота ми потръгнаха, когато станах на 40. Омъжих се отново и родих. И сега се питам: Трябваше ли да мина през всичко това, за да открия щастието? Да. Не. Може би."

Четете още: Златка: Бебето ми имаше болно сърце

Майкъл Бах, дизайнер и фотограф

"Мисля, че една от най-големите ми грешки беше, че прекалено се бях фокусирал върху работата и кариерата си и отделях много малко време за приятелите и семейството си, а също и за здравето.

През всички тези години аз само работех и работех. Дните минаваха по следния начин – събуждам се, отивам на работа, връщам се, лягам и заспивам. И така всеки ден. Отново и отново.

Дори не забелязах как всичко това се отрази на здравето ми, да не говорим, че не полагах никакви усилия да се поддържам в добра форма. И сега, като се обръщам назад, не мога да си спомня почти нищо от тези години. Виждам, че просто съм преследвал някаква призрачна цел.

Сега се опитам да наваксам изгубеното и да живея по-балансирано. Моят съвет е: Грижете се за здравето си. Това е приоритет номер едно! Няма нищо по-лошо от това на 30 години да се чувстваш непрекъснато изморен. Повярвайте ми, това е отвратително!

Не работете безогледно. Създавайте си моменти, за които по-късно ще ви е приятно да си спомняте. И не забравяйте – колкото повече напредват годините, толкова по-трудно е да създадете истински ценни отношения.

Правете всичко умерено. Аз се изкачвах толкова яростно по стълбицата на кариерата и бях толкова съсредоточен върху това, колко печеля, че дори бях станал циничен.

Не бъдете цинични, приятели!"

Четете още: 15 въпроса за бърза оценка на живота ви