Автор
Woman.bg

Коя е най-добре облечената звезда на наградите БАФТА?

Лентата "12 години робство" получи наградата за най-добър филм на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство БАФТА .

Експерти отбелязват, че триумфът на творбата я превръща в основен фаворит за най-престижните отличия в света на седмото изкуство - "Оскар", които ще бъдат раздадени в началото на март, съобщава news7.bg

"12 години робство" е филм за живота на Соломон Нортъп, чернокож музикант от щата Ню Йорк, който е бил отвлечен през 1841 г. и продаден в робство. Лентата се пребори за наградата в конкуренцията на заглавия като "Гравитация", "Американска схема", "Капитан Филипс" и "Филомена".

В момента по света има 21 млн. души, които са роби. Надявам се, че след 150 години друг режисьор няма да има защо да заснеме подобен филм. Благодаря ви за наградата, заяви Стив Маккуин.

Наградата за най-добър актьор получи Чиуетел Еджиофор за "12 години робство". Кейт Бланшет пък спечели БАФТА за най-добра актриса за изпълнението си във филма на Уди Алън "Син жасмин". Тя посвети наградата си на актьора Филип Сиймор Хофман, починал от свръхдоза наркотици преди две седмици.



"Искам да благодаря на всички, които направиха възможен този незабравим за мен момент. Искам да посветя наградата на актьор, който имаше огромно влияние върху мен. Неговото монументално присъствие липсва на всеки един от нас. Става въпрос за великия Филип Сиймур Хофман".

Наградата за най-добър режисьор беше присъдена на Алфонсо Куарон за филма "Гравитация". Лентата получи общо шест статуетки, включително за най-добър британски филм и най-добри визуални ефекти.

Статуетка БАФТА за поддържаща женска роля получи Дженифър Лорънс („Американска схема“). При поддържащите мъжки роли се наложи Бархад Абди за дебюта си в „Капитан Филипс“.

За най-добра чуждоезична лента бе определена „Великата красота“ на италианеца Паоло Сорентино.

С награда БАФТА за изключителен принос към британското киноизкуство бе удостоен режисьорът Питър Гринауей, известен най-вече с филма си „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“. БАФТА за принос към киноизкуството получи и известната актриса Хелън Мирън.

За пръв път награди БАФТА се връчват през далечната 1948 г. Заедно с отличията „Златен глобус“ те се смятат за репетиция преди раздаването на „Оскар“-ите.

Най-атрактивни по време на церемонията определено бяха Анджелина Джоли и Брад Пит, които се появиха с костюми. Двамата присъстваха на наградите, за да подкрепят големия победител на вечерта "12 години робство", на който Брад е продуцент.