Продукти:

4 морски костура
2-3 патладжана
1-2 глави лук
4-5 чушки
200-250 гр. чери-домати
3-4 картофа
2-3 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица суха мащерка
2 връзка магданоз
2-3 скилидки чесън
250-300 гр. маслини
морска сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Ястието се приготвя бързо и лесно. Загрейте фурната до 180-200 градуса или я пуснете на режим „грил“. Рибата трябва да е изкормена и изчистена, ако не намерите морски костур, можете да го замените с бяла риба, треска или пъстърва.

Четете още: Свежа салата с пикантен дресинг

Направете няколко разреза по рибата и от двете страни. Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете картофите на тънки кръгчета, без да ги белите. Нарежете лука на едро, почистете чушките и ги разрежете надве. Нарежете патладжаните на едри парчета. Сцепете кората на чери доматите, за да не се пукнат при печенето. Изсипете всички зеленчуци и маслините в купа, разбъркайте и подправете със сол, пипер и зехтин.

Четете още: Еха! Мързелива баница

Поръсете рибата със сол и пипер, добавете мащерка (можете да я заместите с любимата си подправка за риба). Поръсете рибата със зехтин и го размажете, за да се разпределят равномерно подправките. Подредете рибата и зеленчуците в тава за печене.

Печете на 200 градуса 20-25 минути, до получаване на златиста коричка. Докато рибата се пече, пригответе соса – измийте магданоза и го подсушете. Обелете чесъна. Смелете в блендер магданоза и чесъна заедно с прясно смлян черен пипер, сол и зехтин. Оставете соса да си пусне аромата. Сервирайте ястието топло и подправено със соса.