Не много дълго след раждането голям процент от жените се сблъскват с проблема – загуба на коса.

„Косата ми е навсякъде!“, „Нещо се случва с мен! Ще оплешивея!“. Това са много често срещани реплики на мами през първите месеци след като родят. Не се паникьосвайте! Всичко това е в реда на нещата. Косата ви ще възвърне предишния си вид най-късно до първата годинка на вашето бебе.

Косата е като жив организъм и тя има своите фази на растеж. Около 85 до 95% от косата расте, a останалите 5%-15% падат по време на сресване или къпане. Обикновено на средно статистическата жена падат около 100 косъма на ден.

Четете още: Как да вдигнем детето от леглото?

По време на бременността хормоните бушуват. Високите количества на естроген удължават фазата на растеж на косата. Много по-малко коса пада през това време. Тя става по-гъста и по-лъскава. Ето защо, балансът си казва думата след раждането. Количеството, което е било в повече, сега трябва да си отиде. Хубавата новина е, че всичко това е временно.

За съжаление, много малко може да се направи по време на този период. Няма изпитана рецепта, която да спре падането на косата. Просто трябва да го приемете и да изчакате. Можете да пробвате различните продукти на пазара за заздравяване и сгъстяване на косата, но те няма как да спрат окончателно този процес. Може би сега е времето да смените имиджа си и да пробвате нова къса прическа. Дамите с по-дълги коси могат да се сресват по-често и да носят косата си вързана, за да избегнат хаоса по пода.

Четете още: Сън за хубост – как да се събудите по-красиви