Можете да направите чертите на лицето си, каквито си искате. За целта дори не е нужно да взимате радикални мерки – да лягате под ножа за рисковани пластични операции. Всичко е много по-просто – ще ви трябват четки, няколко оттенъка фон-дьо-тен и пудра и минимални умения по контуринг.

Цял свят заговори за контуринг, след като знаменитостите започнаха да споделят тайните на идеалното си лице с публикуване на снимки с разчертани тъмни и светли зони. Цялата тази графика е „черновата“ на бъдещото лице. Тъмните и светлите оттенъци позволяват да нарисувате светлосенки, които да откроят определени части от лицето и да прикрият и „стеснят“ други.

За скриване на недостатъците се използва средство, което да е с поне един (а по-добре два-три) тона по-тъмен от естествения оттенък на кожата. За целта може да вземете бронзираща пудра. За подчертаване на достойнствата си ползвайте или много светъл фон-дьо-тен (с един-два тона по-светъл от кожата ви) или хайлайтер. Впрочем, преди да пристъпите към контуринга изравнете цвета на кожата с обичайния си фон-дьо-тен и фиксирайте резултата с пудра.

Четете още: Идея за съблазнителен вечерен грим (видео)

Време е да видим как се коригират различните зони от лицето

Чело

Минете по ръба на челото (линията на косата) с четка с пудра в кафяв оттенък (обърнете особено внимание на слепоочията). Нанесете светъл фон-дьо-тен или хайлайтер в средата на челото, започвайки от нивото на веждите или малко по-високо. Размажете контурите и челото ви ще започне да изглежда по-тясно.

Скули

Скулите са ключова зона на лицето. Високите и изразителни скули са повод за гордост, придават на лицето отчетлив релеф и благороден аристократичен вид. Затова при контуринг на скулите се обръща особено внимание. Мислено прекарайте права линия от горната част на окото до ъгъла на устата и нанесете по нея тъмна пудра. За да не допуснете грешка, пробвайте добрия стар метод да си „глътнете“ бузите и да нанесете средството само по най-хлътналата част. В задната част край ушите тъмният нюанс трябва да е по-наситен, отколкото в средата на бузата. Не се притеснявайте, ако линията изглежда твърде ярка или тъмна – просто размажете добре контурите, за да изглеждат естествено подчертаните ви скули. Бъдете по-умерени, ако имате тясно лице – иначе то ще се „свие“ още повече.

Нос

С контуринг можете да направите и носа си по-елегантен или да скриете някакви негови недостатъци. Мислите, че е твърде широк? Нанесете тъмна пудра или фон-дьо-тен по цялата дължина на страните на носа и хайлайтер на предната част. Така носът ви ще изглежда по-тънък. Мислите, че носът ви е твърде дълъг? Просто направете върха му по-тъмен.

Четете още: Висок кок + коралови устни (видео)

3 съвета за контуринг

1. Когато избирате средства за контуринг, избягвайте червеникавите и оранжеви оттенъци. Те няма да направят чертите ви по-изразителни, а ще накарат да изглеждате странно.

2. Когато търсите хайлайтер за контуринг, не взимайте такъв с едри, забележими с просто око отразяващи частици. Те ще стоят неестествено на лицето ви. Хайлайтерът трябва да е малко по-светъл от натуралния оттенък на кожата ви и да й придава леко, почти незабележимо сияние.

3. Един прост начин да направите погледа си по-изразителен, съсредоточен и дързък: затъмнете леко дъгата между началото на веждата и зоната между очите.