От 10 октомври до 10 декември 2014 г. ще протече Националният конкурс „Моята любима книжарница”, в който победителят ще бъде определен от читателите – хората, заради които съществуват книжарниците.

В продължение на два месеца чрез онлайн гласуване на сайта www.lubimaknijarnica.com всеки ще има възможност да даде своя глас за книжарницата, която най-много харесва и е спечелила неговата лоялност.

Това е първото по рода си предизвикателство, което ще изправи във вълнуващо съревнование книжарниците в България – както тези, които са част от вериги, така и независимите. „Това е конкурс за специалното отношение на истинските книжари към техните клиенти и за специалното отношение на хората към книжарниците и книжарите” – представят идеята си организаторите от ИК „Кръгозор”.

Конкурсът е вдъхновен от романа „Книжарничката на острова” от Габриел Зевин - история, изпълнена с великолепен оптимизъм за бъдещето на книгите и книжарниците и за хората, които обичат и двете.

„Това е нашето обяснение в любов към книжарите, към колегите издатели или както авторката ги нарича в книгата - „всички дами и джентълмени, свързали живота си с книгите, споделят от ИК „Кръгозор”. Желанието ни е да се покаже уважение към професията на книжаря и към книжарниците като място за културни събития и социални контакти.”

Според авторката на романа хората обичат своите книжарници. „Вярвам в това, защото го знам – защото когато отивам в някой град и се срещам с различни приятели, първото нещо, което ми казват, е, че трябва да посетя тяхната книжарница. За много хора именно книжарницата е това, което определя града им; определя какво е добро в него. Вярвам, че хората обичат книжарниците си, но също така вярвам, че трябва да им се напомня защо ги обичат.”

Книжарницата, събрала най-много гласове в конкурса, ще получи приза „Любимата книжарница на България”, а човек от екипа й ще може да се възползва от голямата награда - тридневна екскурзия до Лондон. Пътуването включва организирано посещение на емблематична лондонска книжарница. Книжарят ще има възможност да се запознае със свои английски колеги, да обменят опит и впечатления.

Резултатите от гласуването ще покажат кои са най-харесваните книжарници в градовете, където има повече от една книжарница: коя е любимата книжарница на София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, В. Търново, Сливен, Търговище и т.н.
Като комплимент към гласувалите в конкурса ИК „Кръгозор” подготвя награди. Чрез публично теглене на томбола ще бъде избран един, който ще спечели ваучер за книги на стойност 200 лв., а други ще получат поощрителни награди.

Освен сайт на конкурса има и страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/lubimaknijarnica?fref=ts, на която ще се публикуват кратки интервюта с читатели и личности както от литературния, така и от културния живот да се привлече вниманието към четенето и книжарниците.