Автор
Woman.bg

Колкото по-малко забрани, толкова по-тънка талия

Ако не бива да ядем сладко, изпитваме отчаяна нужда точно от такива храни.

Канадският диетолог Наоми Орзеч, консултант по хранителни зависимости, смята, че забраните храни ни обричат на неуспех. Не бъдете твърде строги към себе си, позволявайте си от време на време любимите продукти и завинаги ще се избавите от пристъпите на лакомия.

Понякога ни привличат вкусотии, които са свързани с мили спомени от детството – например баниците на баба или преяждането с пържени картофи със съседските хлапета. При силен стрес много хора изпитват желание да се върнат към безгрижните детски години, затова прекаляват с храната. В този случай разговорът с приятел ще свърши същата (ако не и по-добра) работа от хамбургер с кока-кола и кутия шоколадови бонбони.

Четете още: Медът помага при отслабване

След като храната попадне в стомаха са нужни още приблизително 20 мин, за да достигне сигнал до мозъка, че сме сити. За да избегнете преяждането, хранете се бавно и дъвчете внимателно всяка хапка. Имайте предвид, че разговорите по време на хранене нарушават храносмилането. Когато се тревожите, докато поглъщате храната си, рискувате да се натъпчете, без дори да усетите вкуса на продуктите. Хранете се осъзнато, като се наслаждавате на всяка хапка – това е по-добър метод от всяка диета.