Затлъстяването става все по-голям проблем в света. Според СЗО, 1 от 9 всеки души е с наднормени тегло. И докато на запад всички са полудели по фитнеса, а слабите манекенки са образец за красота, в някои държави жените вземат стероиди и други медикаменти, за да дебелеят.

В някои държави красивият и здрав човек трябва да бъде дебел. Това важи с особена сила за жените.

Тонга

На острова живеят около 140 000 души, от които 100 000 са с наднормено тегло. По данни от друго изследване, жителите на Тонга са генетично предразположени към напълняване.

Танцьорка от Тонга

Кувейт

52% от жените над 15-годишна възраст са с наднормено тегло. Причина за смъртност номер 1 са болести на сърдечно-съдовата система. Тук е табу жените да спортуват. На дамите се гледа като на украшение към дома и колкото по-голямо, толкова по-добре.

Фиджи

Свръхтеглото у жените тук се приема като признак на здраве, богатство и плодовитост.

Ямайка

65% от жените в Ямайка са с наднормено тегло. Тук особено много се харесват жените, които имат така наречената стеатопигия – силно натрупване на мазнини в ханша и задните части. Според изследване от 1993 г. – хората в Ямайка считат, че слабите хора са тъжни, а дебелината се асоциират с щастие, доброта и хармония. Тук жените си купуват хапчета за... надебеляване. Този бизнес е доста печеливш.

Самоа

След Втората световна война тук забравиха за традиционната си диета с риба и прегърнаха преработените западни храни. Самоа често е страдала от глад в историята си и затова някои учени смятат, че хората тук имат генетично предразположение да задържат и натрупват мазнината.

Южна Африка

Тук слабите хора се считат за болнави, а дебелината е символ на добро социално положение.

Афганистан

Афганистанците са номади, които оцеляват в не особено благодатна земя. На дебелата жена се гледа като на жена, способна да роди и отгледа много деца.

Таити

Тук дебелината е издигната в култ. Още от древни времена полинезийците са „угоявали“ жени, като след това са ги водили при владетеля, който да ги оцени по плодовитост. Менюто на хората е богато на въглехидрати, пият много кокосово мляко.

Науру

31% от жителите на острова са диабетици! Това е най-високият процент в света. Науру има население от едва 14 000 души. Земята не е плодородна и не могат да се отглеждат много плодове и зеленчуци, които липсват в диетата на местните. Вместо това те се тъпчат с евтини, вредни храни, които внасят от Нова Зеландия и Австралия.

Мавритания

Тук дебелината е символ на красота и богатство. Момичетата от малки пият богато на мазнини камилско мляко, жените често вземат антихистамини и стероиди, за да стимулират апетита и растежа си. Много мъже се развеждат с жените, които отслабват. На спорта се гледа с огромно пренебрежение.

Източник: Profit.bg