За да водим здравословен начин на живот е редно да познаваме себе си, да се вслушваме във всичко, което ни говори тялото и да разпознаваме знаците, които ни изпраща. Затова е редно да знаем повече за храната, особено тази, която ни доставя неимоверно удоволствие, но която може и да ни навреди при прекомерна консумация.

Като шоколада, например. Но преди всичко да поясним - какво означава "хубав шоколад"? Това е продукт, чието съдържание на какао е редно да бъде мин. 65%. Колкото повече какао има в него, толкова по-здравословен е той. Колкото по-черен, толкова по-полезен за здравето е.


Шоколадови сметки

3 парченца (30 г) черен шоколад със 70% какао съдържат:
160 калории;
12 г мазнини;
8 г захар;
2 до 4 г фибри.

3 парченца черен шоколад с 80% какао съдържат:
също толкова калории т.е. 160 калл.;
14 г мазнини;
по-малко мазнини, само 4 г;
2 до 4 г фибри.

Защо посочваме този грамаж, а не по-голям? Тъй като три парченца черен шоколад се равняват на 10% от дневните хранителни нужди.

Отговорът на въпроса: можем ли да консумираме шоколад всеки ден! Да, но без да прекаляваме, защото независимо от ползите му, 100 г черен шоколад се равняват на един Миг мак т.е. близо 600 калл. За щастие, характерните за него мазнини не са опасни за сърдечно-съдовата система в организма.

А диабетиците в тази сладка история? Разбира се, че и те могат да консумират черен шоколад, но успоредно с това трябва да се съобразяват със своята диета. Двадесет грама дневно е приемлива доза какао, която ще се услади на всеки един от нас. Диабетиците могат да добавят малко захар към това количество, за да си набавят необходимото ниво на глюкоза.