Настъпи моментът да вдигнем чаши и да се насладим на празничната вечеря, но преди това - Аперитив!

Три апетитни рецепти за близки и приятели, а защо не и непознати. Празниците са приятни поводи да се запознаем със съседите, нали?

Черно-бяла свежест, придаваща цвят на чинията

Само за 15 мин ще приготвите тези вкусотии. Необходими са:
1 черна ряпа
2 ябълки
200 г козе сирене
6 пресни лукчета
50 зелена салата
2 сл кисело мляко
1 изтискан лимон (сок)
1 сл зехтин
сол
пипер
Китка босилек

Обелете лукчетата и нарежете босилека на ситно. Изплакнете зелената салата и я накъсайте на парчета.
Смесете сиренето и лука с киселото мляко – към тях може да прибавите и малко къри.
Прибавяте лимоновия сок, зехтина, малко сол и пипер и разбъркваме.
Следва да измиете и нарежете ряпата и ябълките. Важно е да са добре почистени, защото рецептата изисква да запазим корите. Филираме ги на тънки шайби и ги поливаме с лимонов сок.
Остава само да оформим хапките подобаващо. Нареждайте ги на пластове в следния ред – ряпа, сирене, ябълка по два пъти. Препоръчително е да използвате клечки за зъби, за да закрепите съставките.
Накрая поръсете с босилек и малко пипер.

Главозамайващо руле от сьомга

И тази рецепта е много лесно, но изисква търпение, защото трябва да оставим хапките да се охладят за два часа.
Необходимите продукти са:

4 парчета пушена сьомга
120 г сирене за мазане
4 грейпфрути
5 сл зехтин
100 г рукола
10 г червени боровинки
1 стрък кориандър
сол
пипер

Измийте грейпфрутите и изрежете вътрешността. Запазете единствено сърцевината. След това я нарежете на кубчета.
В салатена купа смесете сиренето, плодовия сок и 3/4 от грейпфрутените парченца. Добавете боровинките и половината нарязан кориандър.
С останалия кориандър ще направите маринатата, със зехтин, сол и пипер.

Поставете рибата върху готварска хартия, полейте ги с марината и сипете от сирената смес. Завийте ги, помагайки си с хартията и оставете за два часа в хладилника. След това ги нарязвате на кръгчета и с помощта на клечки за зъби ги укрепвате, стабилизирайки парченцата грейпфрут върху тях.

Съвет: полейте ги (допълнително) с остатъка от марината и украсете с боровинки.

Специалитет за любителите на гъши пастет



20 минути подготовка, 10 за приготвяне и безкрайно удоволствие. Рецептата е лесна, вкусна и диетична. Само 300 калл на порция. А продуктите са:
4 ябълки
100 грама джинджифилов хляб
300 г гъши пастет (полу-изпечен_
пипер
масло

След като измием ябълките ги обелваме и нарязваме на парченца. Разтапяме маслото на водна баня и слагаме вътре плодовите кубчета. Разбъркваме. Необходимо е да прибавим 2 сл вода, за да не загорят.

Оставяме на тих огън за 10 минути, докато ябълките се сварят.
Посоляваме, поръсваме с пипер и започваме да “плейтваме”.
Апропо – джинджифиловият хляб го нарязваме също на кубчета, премахвайки кората, и го слагаме във фурната (термостат 6) за няколко минути, колкото да се затопли.
След това с лъжичка оформяме топчета от пастет, които слагаме да се притоплят заедно с хляба за 5 минути.
В коктейлни чашки слагаме лъжичка ябълки, прибавяме една с пастет и покриваме с джинджифиловия хляб, които наръсваме прилежно.