Луксозният автомобил Даймлер (Daimler Super V8 LWB), който неведнъж е управлявала самата кралица Елизабет II бе продаден на търг в Брукленд, графство Съри за 40,5 хиляди фунта (474 340 евро).

Новият собственик на "ягуара" Иън Лиликреп бил потресен от фантастичното състояние на колата.

Тъмнозеленият (с националния състезателен цвят на Великобритания) седан е бензинов с 4 литров двигател. "Ягуарът" е в кралския гараж от 2001 до 2004 година, след това е предаден на "Фонда за наследство "Ягуар" – Даймлер"

Докато е била собственост на кралицата колата е изминала 11 хил. мили (около 19 хил. километра). Предшестващите изпитания и разработване са навъртяли на километража още 2,5 хиляди мили. Кралицата е ползвала колата около замъка Уиндзор и за пътувания от и до Бъкингамския дворец.

Понякога Елизабет Втора карала сама автомобила, понякога са я возели, посочиха от аукционната къща Хистърикс.

Кралският автомобил има някои особености, в сравнение с други екземпляри от същата марка – преди всичко това е знаменитата поставка за дамска чанта, с която, както е известно, Н.В. никога не се разделя. Специалната поставка излиза от подлакътника между предните седалки.

Производителите оборудват всички коли, предназначени за Елизабет II, с такава поставка, след като веднъж кралицата се оплака, че когато сяда зад кормилото, няма къде да си сложи чантата.

На мястото на пепелника се намира таблото за включване на мигащите светлини за обозначаване на "специален режим на движение".

Пред огледалото за обратно виждане също има специални светлини насочени напред. На колата е било монтирано и специално комуникационно оборудване и други системи за сигурност, но те са свалени още при предаването на "ягуара" на Фонда.

За новият собственик обаче остава пълен комплект документи за техническо обслужване, както и снимки на бившата собственичка зад волана.

В рекламната обява за този лот на търга се казва, че единствен собственик на автомобила е била "внимателна жена".

Източник: БГНЕС