Можете да „свалите“ няколко годинки не само чрез посещение при козметик или пластичен хирург, но и с помощта на фитнес.

В тази статия ще ви разкажем кои тренировки ще ви помогнат да изглеждате по-млади.

Фитнесът е сигурно най-добрият начин за предотвратяване и премахване на признаците на остаряването. Най-малкото защото подмладяващият ефект касае целия организъм, лекувайки не само бръчките (както действат примерно подмладяващите кремове), но и много здравословни проблеми. В зависимост от целите си можете да подберете различни упражнения.

Цел: подмладяване на всички системи на организма

Тренировки: силови

Четете още: 6 начина да подобрите метаболизма си

Защо ли? Защото силовите натоварвания и образуваното от тях напрежение в мускулите се възприемат от организма като стрес. Естествената реакция на тялото е да отделя интензивно онези хормони, чийто дефицит е причина за остаряването. Когато организмът получава достатъчно такива вещества, той работи изправно и това се забелязва с просто око – кожата е еластична, а косата – лъскава. За най-“подмладяващи“ хормони се смятат ендорфинът, серотонинът, тестостеронът и хормонът на растежа – соматотропин.

Основна роля в процеса играе именно хормонът на растежа, който отговаря за регенерацията на тъканите. Соматотропинът се бори активно срещу остаряването на клетките. На около 30-годишна възраст човешкото тяло престава да произвежда въпросния хормон в достатъчни количества, което води до външно „повяхване“ и влошаване на много други показатели.

Можем да не усетим дефицита на соматотропин, но липсата на ендорфин води до потиснато настроение. То само по себе си е способно да ви накара да изглеждате с няколко години по-възрастни. Разбира се можете да повишите нивото на ендорфин, като хапнете шоколад. Този метод обаче не е от най-полезните и ефективните. За предпочитане е да си набавите ендорфин чрез тренировка. Не го ли вярвате? Пробвайте сами. Еуфорията от шоколада ще продължи едва 40-50 минути, а една спортна тренировка ще ви зареди с добро настроение за много по-дълго. Нивата на хормона на удоволствието започват да се повишават след 30 минути физическа активност, а усещането за лекота се запазва няколко часа след тренировката. Ендорфините намаляват болката в мускулите и им помагат да се адаптират по-добре към натоварванията. Нека не забравяме и още един „хормон на щастието“ - серотонин. По време на тренировка отделянето на серотонин се повишава значително. Той предотвратява депресиите и възникването на стрес.

Има и други хормони, които помагат за запазване на стройна фигура и укрепване на детеродните функции. Тестостеронът влияе косвено на изгарянето на калориите и повишава издръжливостта. Окситоцинът, който също се синтезира при тренировка, влияе добре на тонуса на гладката мускулатура, мускулите стават по-здрави и еластични, което се отразява пряко на външния ни вид.

Цел: укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, издръжливост

Тренировки: ходене и тичане

Четете още: Искате да отслабнете? Мерете се в сряда

Защо ли? Тези движения осигуряват интензивно и равномерно кардионатоварване и по този начин укрепват сърдечно-съдовата система и намаляват риска от инфаркт. Освен това с ходене и тичане ще отслабнете, ще поддържате ставите и мускулите, ще придобиете добра осанка, ще обогатите кръвта с кислород и ще активизирате метаболизма, който впрочем се забавя с около 2 % на година. Някои експерти твърдят, че три кратки джогинга седмично могат да отложат остаряването средно с 10 години.

Въпреки всичките тези ползи за тичането има и противопоказания. Ако страдате от сърдечни или белодробни заболявания или затлъстяване, по-добре се ограничете с ходене. Научете се да дишате през носа – така ще тренирате диафрагмата, а през зимата ще защитите трахеята и бронхите си от настиване.

Цел: премахване на тревожността и укрепване на женското здраве

Тренировки: йога



Забелязвали ли сте, че инструкторите по йога винаги изглеждат по-млади, отколкото са? Тайната е правилното дишане и умерените натоварвания на ставите и гръбнака. Йогата упражнява концентрацията и премахва стреса. Това се постига заради рационалното дишане, което насища организма с повече кислород. Упражненията за правилна работа на капилярите стимулират кръвоснабдяването във вътрешните органи и тъкани, а това води до повишаване на еластичността на кожата и подобряване на цвета й.

Освен това много асани, например обърнатите или балансовите, подобряват кръвообращението и лимфодренажа, а застоите в тези процеси могат да доведат до сериозни проблеми. Усуканите пози влияят положително на умствената дейност и психическото състояние и ускоряват изхвърлянето на токсините, което отново подобрява цвета на лицето.

Експертите препоръчват да включите в тренировките си и бандхи – упражнения, напрягащи дълбоката мускулатура. Те имат масажиращ ефект върху вътрешните органи и стимулират дейността на храносмилателната, отделителната и половата система.

Впрочем ако имате проблеми в интимната сфера, обърнете внимание на пранаяма (дихателни практики). Редовните упражнения ще ви отърват от неприятните симптоми на ПМС и ще регулират цикъла ви.

Цел: подобряване на състоянието на кожата

Тренировки: плуване



Плуването може да замести всякакъв масаж – както козметичен, така и мускулен, кинезитерапевтичен или антицелулитен. Положителният ефект е съчетан със стимулиране на кръвообращението и укрепване на капилярите.

Тъй като при плуване не се натоварват ставите и гръбнакът, няма никакъв рис от травми. Престоят във водата от своя страна подобрява микроциркулацията на кръвта и лимфата и повишава еластичността на кожата. Ускореният лимфодренаж извежда голямо количество от токсините и стимулира регенерацията на тъканите. Освен това плуването ще ви помогне да запазите бюста си красив по-дълго, тъй като укрепва гръдните мускули и стяга кожата.

Цел: премахване на бръчки

Тренировки: фейсбилдинг (гимнастика за лице)



Тези упражнения ще ви помогнат да премахнете не само бръчките, но и мускулните блокажи, които рано или късно предизвикват нашите емоции, издавайки възрастта ни. Козметиците наричат тези блокажи „маски“. За да ги премахнете и да изглеждате по-млади, трябва да се научите да отпускате лицето си и да тренирате нужните мускули. Именно в това се състои фейсбилдингът. Упражненията за лице трябва да се правят редовно, няколко пъти седмично.