Автор
Woman.bg

Кой стои зад орките, които ще видим в The Lord of the Rings in Concert

Орките са ужасяващите злодеи от фантастичния свят на Толкиновата митология за Средната земя.

В книгите Хобит, Властелинът на пръстените, Силмарилион и др. те са представени като зловещи, жадни за кръв и унищожение създания, подвластни на мрака и злото.

Малко се знае със сигурност за произхода на верните слуги на врага. Смята се, че първо са били елфи, но впоследствие били покварени. Обратно на елфите, възвишени и красиви, орките са дребни, кривокраки, кривогледи и гърбави същества, с тъмна кожа, стърчащи от устата остри зъби. Във вълшебния свят на Толкин по подобен начин са създадени и троловете - като грозно подобие на ентите.

…думата всъщност произлиза от англосаксонското „орк”, което означава „демон”, но аз я избрах най-вече заради фонетичната й приложимост…
— „Писмата на Дж. Р. Р. Толкин” №144 от 1953 г.


Съществуват две основни породи орки – едните предпочитат тъмнината, тъй като светлината на слънцето ги заслепявала, а другите, наречени Урук-хай, могат да издържат на дневна светлина, което ги прави в пъти по-опасни за магьосници, елфи, джуджета, хора, хобити и животни.

И все пак, колкото и отблъскващи да са орките, винаги сме знаели, че зад страховитите маски и грим във филмите се крият хора от плът и кръв.

Представяме ви някои от актьорите, чиито лица остават скрити зад тоновете грим и перуки, пресъздаващи едни от най-запомнящите се фентъзи злодеи.

Лорънс Макоаре в ролята на главатаря Луртц

Луртц е първият лидер на войската от орки Урук-хай. В Задругата на пръстена той убива Боромир, а по-късно е посечен от Арагорн.

Интересното е, че Макаоре е изключително висок и не е било необходимо да носи обувки с огромни платформи, за да придаде могъщия и страховит размер на Урук-хай.

Джед Брофи в ролята на Снага



Снага е орк, който се появява в Двете кули – епизодът с пленените Мери и Пипин, които се опитват да избягат от орките.

Интересен факт, е че синовете на Джед Бофри, Садвин и Райли, също участват във филмите за Пръстена. Единият му син влиза в ролята на Елдарион – синът на Арвен и Елесар (това е елфското име на Арагорн).

Стефън Юр в ролята на Гришнак



Гришнак и капитан на оркската чета, тръгваща от Мордор, за да се присъедини към войниците на Саруман (Урук-хай).

Интересен факт за Стефън Юр е, че той взима участие и в последната част от филмовата поредица – Завръщането на краля. Там той влиза в ролята на друг орк – Горбаг. Все на оркски роли му върви.

Натаниел Лийс в ролята на Углук



След смъртта на Луртц, именно Углук оглавява отряда на Урук-хай. Той пленява Мери и Пипин.

Новозенландският актьор е участвал в Матрицата.

Ману Бенет в ролята на Азог


Азог е популярен персонаж във филма Хобит – страховитият бял орк, който живее в Мория. В последствие той се превръща в главатар на Гоблините на Мория и предизвиква войната между джуджета и орки. Убива краля на джуджетата – Крал Трор.