Автор
Антония Михайлова

Кой стои зад гафа на Оскарите?

Всяка година церемонията по връчването на най-престижните награди на Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ е белязана с някой и друг малък или по-голям скандал. Такъв не липсваше и снощи - даже гафът хич не беше малък. Церемонията ще остане в историята с този скандал.

Фей Дънaуей и Уорън Бийти анонсираха "La La Land" за най-голямата награда на годината, обявявайки го като признатия за най-добър филм от Академията.


Екзалтираният от щастие продуцент на лентата Джордан Хоровиц тъкмо започва да произнася благодарствената си реч и е прекъснат с думите, че е станала грешка и че голямата награда се присъжда на "Лунна светлина", а не на "La La Land".

Неловката ситуация Хоровиц отиграва с изключително майсторство, финес и самообладание. Той собственоръчно предава статуетката в ръцете на Бари Дженкинс - режисьора на "Лунна светлина", обявявайки го за истинския победител.

Всичко можеше да приключи дотук, но Уорън Бийти решава да обясни, че е държал в ръцете си грешния плик, този, обявяващ Ема Стоун за носител на наградата за най-добра женска роля за изпълнението й в романтичния мюзикъл.


Докато Бари Дженкинс произнася своята благодарствена реч, за доказателство пред публиката и зрителите е изваден правилният плик. А за да сложи край на сконфузната ситуация, водещият Джими Кимъл впряга целия си комедиен талант.


Историята обаче се обърка още повече, след като Стоун потвърждава пред репортерите, че картончето с нейното име през цялото време се е намирало в самата нея.

Вероятно Фей Дънауей е прибързала с прочитането на грешното картонче, без да обърне внимание на надписа "Най-добра актриса", който се намира с изписан дребен шрифт в долната част под линия. С големи букви над него са имената на филма и създателите му. В ръцете си обаче Дънауей държала плик, върху който било изписано не “Лунна светлина”, а La La Land.
Въпросът, който изниква, е защо в залата е имало две еднакви картончета с името на Ема Стоун и кои са хората, които отговарят за пликовете с победителите.

И така, докато към момента тече разследване по първия въпрос, отговорът на втория е ясен от 83 години насам - "Прасуотърхаус Купърс" (PwC).

Кой знае имената на победителите на Оскарите, преди те да бъдат обявени?

Само двама души знаят списъка с имената на победителите и наблюдават процедурите по преброяването на вотовете – данъчният съветник на компанията Марта Руис и счетоводителят Брайън Кулинан – председател на US борда на PwC. Това са и единствените служители, които са в залата и подават пликовете с общо 24-те на брой картончета.


Събирането и броенето на хилядите гласове в Академията продължава седмици наред, като резултатът става известен само на двамата в петък вечерта. Руис и Кулинан събират резултатите, проверяват ги, броят отново и ако има равен брой гласове за конкретен филм (което се е случвало), искат ново гласуване за категорията.

Защо пликовете се дублират?

От Брайън и Марта става ясно, че пликовете умишлено се дублират както от съображение за сигурност, така и с цел запазване в пълна тайна на имената на победителите до сюблимния момент. До последно не се прави и списък с победителите. Респективно това означава, че продуценти на шоуто и организатори няма как да се намесят и да съобщят за грешка. Единствено представителите на PwC са задължени да запомнят имената и при евентуална грешка при тяхното оповестяване, да се намесят навреме и да съобщят на най-близкия мениджър на шоуто, че нещо не е наред.

Пътят на пликовете с имената до залата

Пликовете се поставят в еднакви кожени чанти с емблемата на PwC и на Академията. Руис и Кулинан репетират в събота пътуването до залата с две различни коли и по два различни маршрута, включително и за да не се забавят (въпреки полицейския ескорт) за церемонията в неделя, попадайки в прочутите задръствания на Лос Анджелис. Вечерта преди шоуто двамата одитори преминават по червения килим с кожените чанти, дават интервюта, позират пред фотографи. След това по правило трябва да застанат в двата края на сцената и когато водещите излизат, да им подават правилния плик.

Защо пликът с името на Ема Стоун не е бил унищожен?

От разказа на двамата служители разбираме още, че при подаването на единия плик, копието му от другия край на сцената веднага трябва да бъде унищожено. В ребуса се пита: Защо пликът с името на Ема Стоун не е бил унищожен, след като актрисата вече е получила наградата? Защо са били отворени и двете чанти? Намирали ли са се служителите на точно определените по норматив места и как се е стигнало до подаването на погрешен плик? Загадката тепърва предстои да бъде разплетена.