Нашата кожа е не само бариера пред различните външни условия, но и мерило за здравето на тялото ни като цяло. Всяка настъпила промяна в организма рефлектира върху състоянието на кожата и именно затова е толкова важно добрата грижата за нея да се превърне в рутина.

Здравословен хранителен режим и хигиена са двете основни средства за борба с „лошата” кожа особено тази на лицето.

Ако сте с мазна кожа от една страна сте късметлийки, защото тя е „най-имунизирана” срещу множество агресивни фактори, влияещи върху лицето, като на първо място слагаме преждевременното стареене. Когато говорим за подходящ за мазна кожа фон-дьо-тен, правилото, че противоположностите се привличат важи с пълна сила. Този тип кожа се характеризира с широки пори и склонност към акне. Както знаете, най-мазните участъци са в Т-зоната (чело, нос, брадичка). Нуждаете се от фон-дьо-тен с по-малко мазнини, който да покрива черните точки, червените петна и същевременно да матира кожата.

Но тъй като той може да не ви осигури дълготрайно покритие и съответно кожата да започне да се омазнява, е добре да използвате и лека пудра, която да ви е под ръка през целия ден. Запомнете, че по обяд кожата се омазнява по-интензивно.

Същото се отнася и за смесената кожа грижата за която може се сведе до използване и на продукти за мазна. Когато нанасяте фон-дьо-тен върху мазна кожа не използвайте пръстите си, защото те пренасяте допълнително мазнина. Всеки път нанасяте с подходяща гъбичка или четка.

Ако мазната кожа има проблем с твърде многото мазнина, то сухата кожа страда от излишък на вода и себум. Само дамите със суха кожа знаят колко неприятно е чувството на сухота липса на еластичност и белене. И тъй като основната ви цел е да влеете свежест и влага в кожата си е задължително да изберете фон-дьо-тен на мазна основа. Те имат по-плътна и хидратираща текстура, която действа много благоприятно. Течните фон-дьо-тени съдържат голямо количество овлажнители и са със средно ниво на покритие.

Нормалната кожа и най-близко до съвършената кожа. Характерни за нея са мекотата и балансираното съдържание на мазнини и вода. Това е и най-рядко срещаният тип кожа чието най-голямо предимство от естетична гледна точка са почти незабележимите пори. Ако сте късметлийка с нормална кожа то тогава използвайте съвсем леки фон-дьо-тени, чиято цел ще бъде по-скоро да придадат свеж равномерен цвят на лицето, отколкото да прикриват недостатъците му.

Не е никак лесна работа да се грижите за чувствителна кожа тъй като тя може да съчетава едновременно сухота омазняване, лесно зачервяване, обриване и дори инфекции. Декоративната козметика, която използвате трябва изрично да бъде хипоалергенна и без каквито и да е било ароматизатори. Добро решение е фон-дьо-тен за чувствителна кожа на силиконова основа и със слънцезащитен фактор най-малко 15-ти фактор.

NB! Когато избирате фон дьо тен, пробвайте различни нюанси. Нанесете ивица от всеки върху линията на брадичката и излезте от магазина, за да го видите на дневна светлина.