В сезона на грипа и вирусите имунната ни система има нужда да е силна, за да бъде естествена бариера против заболяванията.

Добър метод за защита от болестотворните бактерии е консумацията на храни имуностимулатори. Кои са те?

Сьомгата, скумрията, херингата и сардината са с богато съдържание на Омега-3 мастни киселини, които са известни с положителното си действие върху имунната система. Те намаляват възпалителните процеси в тялото и стимулират дейността на белите кръвни телца, които се борят с проблемните бактерии.

Четете още: Подправки вместо лекарства

Определени видове клетки, в това число и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк. Него можем да си набавим от телешки черен дроб, телешко и агнешко месо, пълнозърнести храни.

През лятото с лекота набавяме необходимия ни витамин D от слънчевоте лъчи. През есента и зимата обаче трябва да консумираме повече листни зеленчуци като зеле и спанак.

Слънчогледови семки и бадеми малко изненадващо доставят на организма витамин Е и са чудесен източник на наситени мастни киселини.

Четете още: Повече витамини = пълноценен начин на живот

Изследване на университета в Калифорния показва, че хората, които са консумирали всеки ден 3-4 чаши кисело мляко, са имали 25% по-малко настинки от тези, които не са. Причината е, че киселото мляко стимулира синтеза на гама интерферон, който блокира размножаването на вирусите.

Богат източник на витамин C, който е мощно средство в борбата с настинките и грипа са цитрусовите плодове, доматите, чушките и броколите. Лютите чушки, заедно с чесънът и лукът са познати като едни от най-силните естествени антибиотици и са широко използвани в народната медицина.

Източник: dir.bg