Автор
Woman.bg

Когато партньорът Ви обича детето повече от Вас

Всеки родител обича детето си. Плод на любовта между двама души, то внася радост в съвместния им живот и не само. Колкото и книги да сме прочели за това как да бъдем добър родител, всеки би се съгласил, че изкуството да бъдеш майка и/или баща крие своите особености.

Родителството е всеобхватна тема, всеки от нас има ценностна система, живее и отглежда своите деца според личните си принципи и виждания. Да, но колкото и подготвени да се чувстваме, винаги ще има (не)очаквани ситуации, които ще предизвикат смут в семейния живот. Една от тях е тази, когато половинката Ви обича повече вашето дето отколкото вас.

С помощта на семейни консултанти и психолози, установихме основните причини и решения при това деликатно положение.

#Причините

Независимо дали ставате родител на първо, второ или трето дете, задълженията Ви на родител са същите. Миене на зъби, приспиване, приготвяне на закуска, обед и вечеря, забавления, игри, уроци... са само част от отговорностите на един родител. Успоредно с това жонглираме и с ежедневните си задължения, свързани с професията си, приятели и останалата част от семейството. Следователно, в един или друг момент, забравяме за романтичната връзка с интимния партньор. С времето тя сякаш става второстепенна.

#Последиците

Смущаващо е, да! Разочароващо дори. Особено когато очакванията не отговарят на реалността. Мислили сте си, че с появата на Вашето дете ще засилите връзката с партньора Ви. Представяли ли сте си как ще разпалите още повече любовта между вас. А се получава обратното. Колкото и нелепо да звучи, тогава сме податливи на ревност и завист. Сами по себе си, тези чувства са абсурдни, защото става въпрос за детето Ви, но истината е, че подобни чувства са напълно естествени. Човешки.

#Рискът

Чувството на пренебрежение може да повлияе на отношенията между двама партньори, но да окаже и влияние на детето, което посредством раздалечението на двамата родите е първия потърпевш. С времето съответните чувства оказват влияние на психиката на детето, на което му липсва любов и грижа – две от основните фундаменти за неговото израстване. Успоредно с това е напълно възможно да се създадат дрязги между партньорите, които в най-лошия случай се разделят.

#Решението

То не присъства в универсалния наръчник на съвременния родител. О, не. Съветваме всеки един бъдещ родител да (пре)осмисли добре своите роли в живота и да установи заедно със своя партньор индивидуални правила за съжителство, които ще им позволят да съхранят хармонията и баланса в семейството. Също както сте обсъдили темата за бебето, по същия начин, обсъдете какви ще бъдете след раждането му. Искрен и личен разговор, който ще Ви спести много неприятности.