Смяната на млечните зъби при децата с постоянни винаги е вълнувал родителите. Трябва ли да бърза с отстраняването на разклатеното зъбче или да изчакаме то само да падне е сред въпросите, които всички ние си задаваме. Ето всъщност какво ни казват специалистите по въпроса:

Колко време му е нужно на млечният зъб да падне, след като започне да се клати

Периодът от първото разклащане до падането на млечния зъб при всяко дете е индивидуален. Той може да варира от няколко дена до цял месец. Въздействие оказва и храната, която детето консумира през този период - ако е твърда, като ябълката например, зъбчето обяснимо ще падне по-бързо.

Кога падат млечните зъбки

Когато детето навърши 3 години, корените на млечните зъби започват да изтъняват, да се клатят. това довежда до тяхното падане, което освобождава място за поникването на постоянните зъби. Процесът е естествен и не бива да се търси външна намеса, ако поникването на новите зъби не е свързано с някакви проблеми.

Кога се налага отстраняването на млечните зъби

Млечните зъби помагат на постоянните да пораснат правилно и да се подредят в устата. Затова и всяко млечно зъбче трябва да падне своевременно и така да даде възможност и място за новото да порасте. Ако падането на млечния зъб се забави, тогава може да се наложи неговото външно отстраняване, което да даде възможност на постоянния зъб да пробие и порасне право и на мястото си.

Какви умения се изискват при ваденето на млечен зъб?

Структурата на детските зъби е строго индивидуална и специфична. Именно поради това отстраняването на млечните зъби изисква професионални умения. При наличие на тежко възпаление, зъбът трябва да се извади чрез анестезия. Но ако такова няма, а зъбът се клати и се налага отстраняването му, манипулацията се извършва без намесата на обезболяващи.