Правилото е следното – бактериите от въздуха попадат на лицето ви и когато поставяте грима си, заразявате четката си. После слагате четката в продукта, за да си вземете още и така го заразявате.

Продуктите, които са на основата на вода – течен руж, течно червило, спирала и фон дьо тен са като инкубатори за бактерии и гъби.

Дерматолози препоръчват четките да се измиват с топла вода и сапун всяка седмица. За да се избегне разпространяване на акнето по кожата, те предлагат гримът да се нанася с тампони или други апликатори за еднократна употреба.

Ако субстанцията на червилото се е променила и то е започнало да мирише “интересно” – изхвърлете го, съветват специалистите.

Те също препоръчват да сменяте спиралата си за мигли на всеки два месеца.

Сухите, прахообразни сенки за очи, обаче, могат да се ползват с години. Ако използвате течни, съветът е да се маха горния слой, а опаковката да се избърсва със спирт.

Ако имате навик да изпробвате тестери в магазините за козметика – откажете се от него незабавно. Проучване на тестери в Америка е показало, че те са заразени с много и най-различни бактерии – от стафилококови до Е. Coli (бактерията във фекалиите, която се предава от неизмити ръце). Две-годишното проучване на тестерите на 20 различни компании е показало, че от 67 до 100% от тях са заразени.