Автор
Woman.bg

Княжеското семейство в Монако заклейми филма за принцеса Грейс

Децата на принцеса Гейс Монакска критикуваха филма на френския режисьор Оливие Даан, посветен на майка им.

Те заявиха, че филмът, който ще бъде представен на откриването на 67-то издание на кинофестивала в Кан, изкривява семейната история "за чисто търговски цели".

"Княжеският дворец държи да потвърди, че филмът по никакъв начин не може да бъде определен като биографичен", се казва в официално комюнике. "Трейлърът потвърждава напълно измисления характер на този филм. Той засилва убеждението при четенето на сценария, че става дума за продукция, за страница от историята на княжеството, основаваща се на погрешни исторически и литературни препратки", категорично е княжеското семейство.

Сватбата на Грейс Кели и принц Рение III

Според него "режисьорът и продуцентите отказаха да вземат предвид многобройните забележки на двореца, които поставяха под съмнение сценария и персонажите". Поради това княжеското семейство "не иска по никакъв начин да бъде свързвано с този филм, който не отразява действителността, и съжалява, че историята му стана обект на изкривяване за чисто търговски цели", се казва още в съобщението.

Филмът на Оливие Даан е съсредоточен около момента от живота на американската актриса Грейс Кели, когато на върха на славата си тя се омъжва за принц Рение III (в ролята Тим Рот) през 1956 г. и става Грейс Монакска. Шест години по-късно, когато тя с мъка изпълнява княжеските си задължения, Алфред Хичкок й предлага да се върне в Холивуд, за да играе в новия му филм.

Лентата на Оливие Даан, която ще бъде представена на 14 май в Кан извън конкурсната програма, с Никол Кидман в главната роля вече предизвика конфликт между режисьора и американския продуцент Харви Уейнстейн относно окончателния монтаж.

Филмът ще излезе в кината във Франция и в други страни в деня на прожекцията му в Кан.