Автор
Woman.bg

Кметът на Русе пред Sportal.bg: "Арена Русе" е най-важният проект за града

Пламен Стоилов е роден на 4 април 1962 година в Русе. Завършва ВНВУ "Васил Левски", Велико Търново, със специалност "Инженер по транспортно строителство - пътища и мостове", офицер от Българската армия, магистър по "Икономика на индустрията". Започва професионалната си кариера през 1984 година. От 2007 до 2009 година работи в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. През август 2009 става областен управител на Русе, а две години по-късно - през 2011, е избран за кмет на Община Русе. Женен, с една дъщеря.

- Г-н Стоилов, какво Ви накара да повярвате в този пръв по рода си проект у нас - изграждането на спортно-развлекателно съоръжение на базата на публично-частно партньорство?

- Мисля, че в случая не става въпрос за вяра, а за това доколко този проект е значим за бъдещото развитие на един град. Безспорно е, че "Арена Русе" е най-важният, най-стратегическият проект за града. По модела си на изграждане мисля, че тази зала няма аналог в страната - както по обема на общата инвестиция, така и по обема на самата инфраструктура. В началото на мандата това бе най-големият проблем, който получихме в наследство. Строителството на залата бе замразено, проектът бе пред пълен крах и нямаше никакви изгледи да продължим. Изключително доволен съм от коректността на частния партньор и работата в първите 1-2 години, докато стартираме на по-високо темпо. Мисля, че завършването на този проект ще промени тотално визията на града.

- Какви са очакванията Ви?

Основното, което трябва да се каже, е, че ако има нещо, което русенци най-много искат в момента да се случи, то това е залата да отвори врати. Тя ще бъде не само спортен, но и културен и конгресен център, място за събития, което тотално ще промени спортния и културен живот в града. Ще даде мощен тласък на града и на икономиката му. Провеждането на 1-2 събития седмично в тази зала, която е с капацитет над 6 хил. места, означава, че Русе ще се посещава ежеседмично от български и чуждестранни туристи. Това ще е от сериозна полза за местния бизнес. Именно заради това завършването на залата е от изключителна важност. Отчитайки всичко онова, което се прави в града, пускането в експлоатация на залата, както и завършването на останалите проекти, върху които работим, ще бъде една мощна инжекция за развитието на града във всички сектори.

Прочетете цялото интервю с г-н Стоилов ето ТУК!