Клюките са полезни за обществото, защото насърчават сътрудничеството и противодействат на тормоза, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на американски психолози, предаде БТА.

За разлика от разпространеното схващане, че клюките и социалната изолация са вредни и трябва да бъдат избягвани, учените от Станфордския университет установиха, че споделянето на "информация за репутацията" може да има положителен ефект върху обществото. Тя може да помогне на социалните групи да променят хората, които тормозят другите, насърчава взаимната помощ и намалява експлоатацията на любезните хора.

Четете още: Алиша Кийс отпразнува рождения си ден

"В групите, които позволяват на членовете си да поклюкарстват, сътрудничеството е по-добро и намалява егоизмът. Положението става още по-добро, ако хората могат да изолират членовете със слабо доверие" - пишат учените в сп. "Психологическа наука".

Психолозите са стигнали до тези изводи, като са наблюдавали доброволци, играещи на специално създадена компютърна игра, в която трябвало да вземат финансови решения. Между рундовете хората имали възможност да поговорят за предишните участници. Те можели да използват тази информация при взимането на решения.