Тайната на дълголетието е да не се яде много, твърдят шведски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Приемът на по-малко калории забавя процеса на стареене и предотвратява развитието на свързани с възрастта заболявания като деменция, рак и диабет тип 2, обясняват авторите на проучването от университета на Гьотеборг. Изследователите са открили ензим, който играе ключова роля в процеса на стареене.

Ензимът неутрализира увреждането на клетките, което може да доведе до развитието на свързани с възрастта заболявания. Колкото по-скоро човек започва да ограничава приема на калории, толкова по-голям е дългосрочният ефект върху здравето, пишат от actualno.com

"Установихме, че ограниченият прием на калории забавя стареенето, като възпрепятства дезактивирането на ензима пероксиредоксин. Неговата роля в неутрализирането на пораженията върху генетичния ни материал е много важна. Самият ензим също се уврежда в процеса на стареене и губи активността си. Ограничаването на калориите е свързано с производството на друг ензим, Srx 1, който възстановява функциите на пероксиредоксина", обяснява Микаел Молин от изследователския екип.