Поднасяме на вниманието на всички гастрономи и ценители на италианката кухня един любим класически специалитет, който италианците обичат да си похапват по всяко време на деня. Докато готвите и свещенодействате над това вкусно великолепие, не забравяйте босилека и доматения сос. За да се насладите на още по-невероятен вкус, голямата доза любов и настроение е задължителна!

Продукти:

6 средни тиквички
9 кори за лазаня
1 с.л. зехтин
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
450 г сирене рикота (или извара)
2 яйца
100 г настърган пармезан
30-40 г пресен босилек
350 г доматен сос за спагети
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма тенджера с кипяща вода поръсете щипка сол. Прибавете корите за лазаня и оставете да поврат 5 минути. Отцедете ги и измийте под течаща хладка вода. След това ги наредете върху чиста кухненска кърпа на един ред, за да не се слепят.

Междувременно нарежете на ситно лука, босилека и чесъна. Настържете тиквичките на едро и отцедете добре. В голяма тиган загрейте зехтина. Прибавете лука и чесъна. Запържете до омекване и златист цвят, след което добавете тиквичките. Пържете 3-4 минути. Свалете тигана от котлона. Прибавете г сирене рикота , 75 г пармезан, босилек, сол и черен пипер и разбъркайте.

Отделно в друга купа разбийте яйцата и прибавете останалите 200 г рикота. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

В правоъгълна форма поставете 1/3 от доматения сос. Отгоре наредете 3 листа паста, така че леко да се застъпват. Покрийте с половината от сместа тиквичките. Залива отново с 1/3 от доматения сос, 3 листа паста и половината от тиквичките. Следва отново 1/3 от доматения сос и 3 листа паста.

На финала изсипете отгоре сместа със сирената и босилека и поръсете с останалото настъргано сирене. Така получената лазаня печете 20-30 минути.