Продукти:
300 гр. замразена клюква или червени боровинки
200 гр. брашно
90 гр. краве масло
2 яйца
100 гр. захар
75 мл. сметана (20 %)
2/3 чаени лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
1 пакет ванилия
щипка морска сол
Приготвяне:
Размразете клюквата и отцедете събралата се течност. Загрейте фурната до 175 градуса и постелете хартия за печене в тава за кекс.
Разтопете маслото в микровълнова или на слаб огън. Разбийте яйцата, като добавяте постепенно захарта, докато тя не се разтвори напълно и масата не увеличи обема си 2-3 пъти. Добавете брашното, солта и бакпулвера, разбъркайте добре. Изсипете половината тесто в тавата и изравнете повърхността. Изсипете 2/3 от клюквата, като я притиснете леко надолу. Изсипете и останалото тесто и отново добавете клюква.
Печете кекса 40-60 минути. След това го изкарайте от фурната и го оставете за 10 минути да изстине. Извадете го внимателно и го оставете да се охлади напълно. Оформете кекса във вид на сърце.
Време за приготвяне: 90 минути