Елементарна рецепта за кекс, в която липсва онази процедура с брашното, яйцата и месенето на тесто.

Взимайте един 100%-тов пълнозърнест хляб и се пригответе за правене на сладкиш.

Необходими продукти:

4 яйца
прясно мляко
50 гр. стафиди, които предварително сте накиснали в малко ром или коняк
700 гр. ябълки
50 гр. меко масло около
150 гр. захар, мед или друг вид подсладител
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
2 с.л. галета

За шоколадовата заливка:

50 гр. какао
100 мл. прясно мляко
1 с.л. масло
2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Хляба нарежете на филии и залейте с горещото мляко. Когато поизстине го пасирайте. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят в хлебната смес. Сложете вътре и канелата, стафидите, заедно с алкохола, бакпулвера и обелените ябълки, нарязани на малки кубчета. Накрая прибавете разбитите белтъци. Сладкишът се пече във форма , намазана с масло и поръсена с галетата и малко канела на 180°С за около 1 час. Продуктите за заливката смесете в малък тиган и загрейте, докато се получи гладък сос. Залейте сладкиша с горещия сос.