Усмихната, чаровна, от добро, но не и аристократично семейство… Лятото на идната година Кейт Мидълтън ще стане принцеса и затова сравненията с принцеса Даяна няма как да бъдат избегнати.

Омъжвайки се за принц Уилям Кейт Мидълтън ще стане част от кралското семейство. Но дали ще стане новата обичана принцеса “от народа”? Британският таблоид Daily Mail проведе собствено проучване и сравни снимките на бъдещата принцеса Катрин и известната лейди Ди. По какво точно си приличат двете и по какво се различават?

Катрин Елизабет Мидълтън излезе на обществената сцена много по-самоуверено от лейди Даяна Спенсър. Спокойната и уравновесена Кейт според пресата прави впечатление на момиче, родено да носи корона и да стане изгодна партия за принц Уилям. Впрочем лейди Даяна често беше наричана “срамежливата Ди”, дори и на снимките си от годежа принцесата изглеждаше твърде скромна и си криеше очите под дългия бретон. А Кейт не страда от подобни комплекси.

Същата срамежливост принцеса Ди проявяваше и за облеклото си. През септември 1980 г. (пет месеца преди годежа й с принц Чарлз) Даяна се съгласила да позира пред фотографи в детската градина, в която работела преди това. След като видяла снимките, младоженката се притеснила от това, че силуетът на краката й прозирал през полата. Кейт пък изобщо не е толкова скромна. През 2002 г. тя излезе на подиума на благотворително модно ревю… облечена с прозрачна рокля и разкошно бельо, което демонстрира не само пред годеника си Уилям, но и пред всички гости на събитието. А когато един от приятелите на принца споменал, че е извадила късмет да бъде с годеника си, Кейт отговорила: “Той е късметлия, че е с мен!”. Даяна пък в повечето разговори на тази тема винаги казваше замечтано “ако имам късмет, ще стана принцеса…”.

Каквото и да си говорим, между двете принцеси има цяла пропаст от различия. Даяна се сгоди за Чарлз на 19 години, докато Кейт обяви годежа си на възраст от 28 години. Лейди Ди винаги се е чувствала на по-ниско ниво от съпруга си, докато Мидълтън е получила чудесно образование (гимназия-пансион и престижния университет Сейнт Андрюс) и общува с годеника си на равни начала. Даяна е била с 13 години по-млада от Чарлз, докато Кейт е с пет месеца по-възрастна от Уилям, като двамата вече са живели заедно в шотландския град Файф, където са се запознали.

И все пак, въпреки че Даяна е блондинка, а Кейт светлокестенява, принцесите имат и много общи черти. И двете “английски рози” са високи и стройни, и двете са учили в държавни училища, където са имали добър успех и са играли тенис. Даяна винаги е била открита и дружелюбна, според слуховете Кейт може да се похвали със същото. И двете са се влюбили в бъдещите си съпрузи отдалеч (лейди Ди се е влюбила в принц Чарлз още като малка, докато Кейт е имала плакат със снимка на Уилям в стаята си в колежанското общежитие). И не на последно място – и двете принцеси са обичани от пресата. Фотографите винаги са пускали комплименти по адрес на Даяна заради дружелюбността й, а Кейт е известна с това, че дава обедна почивка на целия екип при фотосесии.

Вероятно Кейт би станала прекрасна принцеса. Не случайно на интервюто след годежа принц Уилям спомена, че “никой не може да замести майка му, но Кейт е заела специално място в живота му”. Той подари на годеницата си най-скъпия спомен от майка си – нейния годежен пръстен, възлизащ на стойност от 1 млн. долара. “Реших да подаря на Кейт това семейно бижу. По този начин се надявам мама да не пропусне този важен за нас ден и да одобри решението ни да прекараме остатъка от живота си заедно”, признава принц Уилям.



Също като принцеса Даяна годеницата на принц Уилям залага на елегантния и едновременно с това семпъл стил в обличането.



Светлосиньото отива много както на блондинки, така и на светлокестеняви.



През декември 2006 г. Кейт Мидълтън беше поканена на абсолвентския бал на принц Уилям в Сандхърст. И смело копира облика на лейди Ди с черна шапка и червено палто.



Известният журналист Пиърс Морган веднъж отбеляза, че “никога не е виждал човек, който да се радва повече на вниманието на пресата от годеницата на Уилям”. Принцеса Даяна навремето също използваше медиите като своя собствена сцена за изява.



Кейт си пада по карането на ски в планинското селце Клостърс също колкото и Даяна навремето…



…както и по безгрижните почивки на яхта, далеч от целия свят.



Но двете принцеси имат различно отношение към тялото си – докато лейди Ди се е срамувала от силуета си, Кейт смело демонстрира своята красота на модно дефиле през 2002 година.