Сутиенът – необходимост или излишна вещ? Всяка от нас е имала десетки, а със сигурност помним онази спонтанна почти детска радост от необходимостта вече да носим сутиен. Оказва се обаче, че тази „необходимост“ е съвсем логично вече да бъде поставена в кавички и да преосмислим причините в полза и против носенето на класическата горна част от бельото ни.

Според последните изследвания на британски медици носенето на сутиен не предотвратява отпускането на по-големия бюст.

Носенето на сутиен повишава до 100 пъти риска от рак на гърдата. Причина за това е неестествената позиция на гърдите, а наличието на натиск от банелите съвсем не е за пренебрегване.



Неудобството на сутиена е наистина сериозно. Дори да изберем правилния размер обиколка и чашки на сутиена, усещането, че нещо макар и малко ни стяга е ежедневно. С това се свиква, категорични са специалистите, но за никоя жена не би трябвало да е задължително.

Неносенето на сутриен подобрява кръвообръщанието на целия торс по време на движение и покой.

Кожата на гърдите не може да "диша" добре, когато е обгърната от сутиен. Да, материята на някои сутиени е определено по-приятна на допир и не вреди на кожата, но дори най-ефирният дантелен сутиен може да предизвика лек кожен проблем след дълго носене.

Нека не се лъжем – неносенето на сутиен е предизвикателно. Вярно, не може да се появим така на бизнес-среща и дори на работа, но една разходка из парка не ни задължава да сме екипирани и пристегнати със сутиен.

Спортният сутиен е добър консенсус. За спорт е единствената алтернатива, а и в ежедневието е удобен и практичен. Дори за него обаче лекарите твърдят, че в никакъв случай не трябва да се носи постоянно.



И нека си припомним, че сутиенът е разработен в края на XIX и началото на XX век с цел да замести корсета, а през следващите години категорично се превръща в институционална единица в дамското бельо. Може би е крайно време царуването му да спре, не сте ли съгласни?

автор: Благовеста Дамянова