Косата ви се омазнява много бързо, а в края на деня вече изглежда ужасно и не се чувствате добре в собствената си кожа?

Представяме ви няколко изпробвани рецепти за справяне с мазната коса.

Боядисaйте косата си


Когато боядисате косата си, ще забележите, че тя се омазнява по-малко.

Ето как се получава този ефект: В боите за коса има съставки, които повдигат косата от корена и я отдалечават от скалпа и секретите от мастните жлези дастигат по-трудно да нея.

Четете още: Дженифър Анистън мразела косата си

„В какъвто и цвят да боядисате цялата си коса или ако просто изсветлите част от косата близо до корена, това ще помогне за намаляване на омазняването“, съветват специалистите на звездите.

Намажете скалпа с овесена каша

Пригответе неголямо количество овесена каша и я оставете да изстине. След това втрийте обилно количество в кожата на скалпа и я изплакнете.

Как действа: Плътната консистенция на овесената каша изсмуква мазнината от корените на косата. Освен това тя ексфолира кожата на скалпа и успокоява раздразненията.

Овесената каша действа страхотно вместо сух шампоан и е много подходяща за руси коси. Натрийте малко от нея в корените на косата и разрешете с четка.

Заложете на прическа с къдрици

Забелязали ли сте, че косата ви се омазнява по-бързо, когато е права. А когато я накъдрите издържа повече време, без да изглежда мазна.

Как се получава това: „Колкото по-чуплива е косата ви, толкова по-малко е склонна към омазняване“, казва стилистът Стефани Пол.

Четете още: Ефектна лятна прическа

Чупките и извивките в косата затрудняват разпространяването на мастната секреция. Когато косата ви е права, нищо не спира естаствения секрет да се плъзне надолу по косменото стъбло. Време е да извадите машата от шкафа!

Мийте косата си по-рядко

Мийте косата си най-често през ден.

Какъв е ефектът: Стилистите казват, че премиването на косата с шампоан води непременно до мазен скалп. Това е така, защото колкото повече я миете с шампоан, толкова повече мастен секрет отделя скалпа ви, като се опитва да рехидратира косата ви. Или казано по-просто, ако имате мазна коса, не трябва да я миете всеки ден.

Ако сте свикнали да миете косата си всеки ден, опитайте първоначално да пропуснете един или два дни в седмицата. В дните, през които не миете косата си, използвайте четка с естествен косъм, с която да избутвате мазнината към краищата на косата, където тя е необходима. След няколко месеца ще забележите, че омазняването е намаляло, след като косата ви се е стабилизирала и е привикнала към пропускането на ежедневното миене.



Източник: flobeauty.com