Автор
Woman.bg

Кажете какъв е цикълът ви, за да ви кажем какво е здравословното ви състояние

Дори цикълът ви да е бил редовен досега, никога не можете да бъдете напълно убедени какво точно излиза от тялото ви по време на този деликатен момент от месеца.

Тъй като кръвта, която изтича по време на цикъл, е много по-ралична от останалата кръв в нашето тяло, тя всъщност не се съсирва. Това звучи доста логично, тъй като в противен случай нищо не би изтекло от нас.

Каква обаче се очаква да бъде нормалната коснтитенция на менструалното течение?

Въпреки че няма проведени задълбочени проучвания по темата, медиците обясняват на достъпен език, че кървенето по време на цикъл не трябва да бъде нито прекалено гъсто, нито прекалено разредено, а нещо средно между тези две състояния.

Четете още: Храна за тялото ви през "онези" дни

Разбира се, на практика, не винаги попадаме в графа „идеален вариант“. Ето какво може да означава, ако цикълът ни е:

Гъст и плътен

Когато цикълът ви е обилен, е нормално да зебележите съсиреци, които се отделят. В това няма нищо притеснително. Ако обаче размерите на тези съсиреци са по-големи от обичайните, е време да посетите вашия гинеколог, тъй като могат да бъдат признак за хормонални проблеми или наличието на полип в матката.

Разреден и воднист

Ако забележите, че цикълът ви е по-течен и светъл от обичайното, това е знак, че е разреден с цервикален секрет. Ако разликата в цвета и конситенцията не е толкова фрапираща, то вероятно става въпрос за нормално произвеждащият се в шийката на матката цервикален секрет, който подпомага сперматозоидите по техния път към яйцеклетката на жената. Но в случай на значителна разлика в цвета и гъстотата на течението, посетете вашия гинеколог незабавно, тъй като това е симптом за вагинална инфекция.