В зависимост от състоянието на човек, морковеният сок може да се пие от 0,5 л до 3-4 л на ден.

Той е най-богатият източник на витамин А, който организма бързо усвоява. В този сок се съдържа също и голямо количество витамин В, С, Д и К. Сокът подобрява апетита, храносмилането и структурата на зъбите.

Майка, която кърми, трябва да пие ежедневно морковен сок, за да подобри качеството на млякото. При употребата на достатъчно количество морковен сок по време на бременността и главно през последните й месеци намалява възможността от развитие на сепсис при раждането. Ежедневното приемане на морковения сок до половин литър има много по-добър ефект за организма, отколкото 12 г таблетки калций.

Суровият морковен сок е естествено лекарство при язви и ракови заболявания. Той повишава съпротивляемостта на организма срещу инфекции на очите, гърлото, както и в целия организъм. Този сок предпазва нервната система и няма равен на себе си за повишаването на енергиите и силите.

Понякога болестите на черния дроб и червата се предизвикват от отсъствието на някои елементи, които се съдържат в суровия морковен сок.

Четете още: Газираните напитки състаряват

Ендокринните жлези, особено надбъбречната и половите жлези, се нуждаят от хранителни елементи, съдържащи се в морковения сок С пиенето му се лекува безплодие.

Сухата кожа, дерматитът (възпаление на кожата) и други кожни заболявания също се дължат на недостиг в организма на определени елементи, които се съдържат в морковите. Същото се отнася и до очните заболявания, като офталмия, конюнктивит и др.

Когато сокът се приготвя от качествени моркови, той става богат на живи органични алкални елементи, като натрий и калий. Съдържа също много калций, магнезий, желязо, а живите органични елементи на фосфора, сярата, силиция и хлора великолепно се съчетават с изброените по-горе елементи при въздействието им на човешкия организъм.

Като средство в борбата против язвите и раковите заболявания суровият морковен сок е чудото на нашия век.

Понякога при поемане на голямо количество морковен сок се получават реакции. Това е напълно естествен процес, който показва, че организмът се очиства.

Морковеният сок е най-добрата храна като органична вода, от която полугладните клетки и тъкани на организма се нуждаят.

Трябва да се запомни завинаги, че соковете са най-хубавата храна и ако ние се научим да я употребяваме през целия си живот, то продължителността на здравето ни ще бъде голяма.

Морковеният сок се състои от такива елементи, които хранят целия организъм, съдействайки за нормализацията на химичното му равновесие. Тъканите, отслабнали от гладуването на клетките, могат да бъдат върнати в по-здраво състояние, чрез приемане на морковения сок в комбинация с подбрана и добре приготвена сурова растителна храна.

Четете още: Две рецепти за домашно направена паста за зъби