Автор
Мария Николова

Катя Райкова: Гел лакът не е опасен, но трябва добра поддръжка

Преди няколко дни публикувахме статия по материал на "Космополитан" за рисковете, които крие гел лакът. Поради огромния интерес към темата и разнопосочните мнения решихме да попитаме специалисти опасен ли е наистина печеният лак.

Свързахме се с българката Катя Райкова, която преди дни обра дузина награди на провелото се в Калифорния международно състезание по маникюр Nailpro.
Нашето момиче, което влезе в топ 10 за изминалата състезателна година в САЩ, защити титлите си от последните 12 месеца и отново се класира в първата тройка в осем от категориите на престижния форум за нейл арт. Тази година Катя за първи път взе участие и в най-атрактивната и пищна категория FANTASY NAIL ART, където завоюва оспорваното второ място.

Тя ще се прибере в България с куп титли и награди, но преди да кацне на родна територия не пропусна да се разходи по алеята на славата в Холивуд и да посети Мексико за кратка слънчева ваканция далеч от снега у нас. Свързахме се с нея по телефона, за да я попитаме за ползите и вредите от гел лаковете, за да може да сме спокойни, когато си правим така популярния през последните години печен лак.




-Здравей, Катя! „Космополитан” публикува статия, посветена на гел лака и вредите от него, която разказва за жена, която има меланома на нокътя заради този тип лак. Според теб възможно ли е това наистина да се случи?


- Това за мен е много сериозно обвинение. Раковите образования могат да се появят вследствие на много по-сериозно третиране на кожата като излагане на слънце в прекомерно количество или ползване на солариум отново не в рамките на нормалното. Роля играе също и наследственият фактор. Симптомите за това могат да се появят с промени на бенките.
Малцина знаят, че съществува така наречения скрит „меланом”, който може да се образува на ноктите. Меланомът под ноктите еднакво често се проявява при мъже и жени под ноктите на ръцете и на краката. Най-често се наблюдава само на един пръст. За съжаление промените на ноктите не се осъзнават като сериозен показател за заболяване и от естетически причини жените много често се стараят да скрият симптомите чрез лакиране или обновяване, защото те не знаят какво всъщност е това и не му отдават голямо значение.

-Колко опасен всъщност е гел лакът?

-Тук отново мога да кажа, че „опасен” е много крайна дума. Понякога дамите решават, че е по-добре да се лакират вкъщи с продукти, които те сами са си закупили. Те обаче често са некачествени и съдържат забранени вещества. Неслучайно ние, професионалистите, минаваме серия от обучения за правилното ползване на продуктите, за техния химичен състав и техника за поставяне. Неправилното поставяне и сваляне на гел лака може да доведе до серия от нежелани реакции като алергии, изтъняване на нокътната плочка и др. Гел лакът не е опасен, просто дамите трябва да се възползват от професионални услуги и правилна поддръжка.

-Направени ли са достатъчно изследвания за начина, по който може да се отрази този вид лак и лъчението от лампата на ноктите и кожата?

-Водещите фирми в бранша непрестанно правят изследвания и обновяване на всички видове продукти. Лампите, които използвахме преди, отдавна не са това, което бяха. През годините от UV преминаха в LED.
Както знаем, във всички видове осветление присъстват светлодиодите. Значи ли това ,че ние сме под постоянно облъчване? Разликата е в дължината на вълната на светлина в зависимост от предназначението й. За изпичането на един слой гел лак облъчването ни е 30 сек. Под лампата за една процедура клиентът поставя ръката си за две минути. Реално, ако поддържаме правилно ноктите си и два пъти месечно посещаваме маникюрист, ни се събират 4 минути. Не смятам, че това е извън рамките на допустимото.

-Имате ли изобщо клиенти, които да предпочитат стария традиционен лак пред гел лака?

- Да, имам, но болшинството от клиентите предпочитат гел лак, защото издържа повече време от обикновения. Също така позволява на клиентите да заздравят ноктите си, да си тръгнат веднага след процедурата, без да се притесняват, че ще развалят лака си. Освен това имат много повече възможности за декорации, които не можем да направим с обикновен лак.
Докато бях в Щатите за състезанията, имах възможност да се запозная с най-новата система, която е още една алтернатива на обикновения лак, а именно DIP системата. Тя също представлява вид перманентно покритие с различни цветове, което обаче не изисква лампа за изпичане. Тепърва предстои да я пробвам на клиенти, но от това, което видях, очаквам страхотни резултати.

-Срещали ли сте жени с проблеми, възникнали след използването на гел лак?

-Както казах, вредите от гел лака (ако има такива) най-често са поради неправилно поставяне в домашни условия или вследствие на работата на неквалифицирани „професионалисти”. Да, идвали са клиенти с проблеми от този вид. Тук проблемът не е в типа лак, а в начина му на поставяне. След като дойде клиент с такъв проблем, това, което правя, е просто да му сваля неправилно поставения гел лак, след което обновявам покритието по правилния начин и проблем вече няма...Ако при такава ситуация клиентът дълго време е третирал ноктите си неправилно, е възможно да се появят друг тип проблеми по ноктите. В този случай съветвам да се направи консултация с лекар и ноктите да бъдат оставени без лак до пълно обновяване (израстване) на нокътната плочка.


-Може ли да препоръчате препарати или процедури за превенция на подобни проблеми?

-Не мога да цитирам фирми, но на пазара има много заздравяващи лакове, някои от които са много ефективни, ако се ползват по дадената система. Тук значение има и времето, което ще отдели клиентът за възстановяване на ноктите. Трябва постоянство и търпение. Както казах, ако се забележат по-сериозни изменения и проблеми, трябва да се потърси компетентно лекарско мнение.

-Всички се питаме трябва ли ноктите да почиват от печения лак?


-Ако покритието, което слагаме, е направено както трябва и се поддържа периодично, много рядко се налага почивка. Аз лично почти не съм сваляла изкуственото покритие от ноктите си. Но съветвам, ако сме решили да почиваме, трябва да оставим ноктите поне три месеца без никакво покритие до пълно израстване на третираната част на нокътната плочка.