Замъкът Нойшванщайн, Германия

Най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, послужил за емблема на „анимационното студио на Уолт Дисни“.

Вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер, баварският владетел Лудвиг II, наричан още Безумния, започва през 1869г. строеж на „замък на мечтите“, но никога не го завършва. Строежът му продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости и е едва частично завършен преди смъртта на краля през 1886г. Замъкът е декориран с картини по мотиви от оперите на Рихард Вагнер - „Парсифал“, „Лоенгрин“, „Танхойзер“, „Тристан и Изолда“ и др. Емблематичен за замъка е образът на лебеда /любима птица на краля/, който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“.

Пещера Уайтомо (Waitomo Glowworm), Нова Зеландия

Малките същества обитаващи Уайтомо в Нова Зеландия са основния туристически магнит на комплекса. Тези уникални блестящи пещерни животни се наричат Arachnocampa luminosa и осветяват отгоре интериора на варовиковия комплекс, което го прави абсолютно извънредно място.


Пещерите Бату, Малайзия



Пещерите Бату (Batu Caves) са една от най-популярните и посещавани дестинации в цяла Азия. Тези огромни и естествени скални образувания са сред най-известните природни и културно религиозни забележителности на Малайзия. От векове насам пещерите Бату са едно силно почитано от последователите на хиндуизма място. Огромната мистична енергия на пещерния комплекс се усеща лесно.

Катедрала „Свети Базил“, Русия



Построяването на катедралата „Свети Базил” или популярна още като „Свети Василий Блажени” е поръчано от Иван Грозни, за да се ознаменува успешната му военна кампания срещу монголите в град Казан през 1552г. Проектирана е от Постник Яколев и е построена между 1555 и 1556г. Според легендата Иван Грони е заповядал да бъдат избодени очите на архитекта, за да не може да създаде друга такава красива сграда, но според исторически данни той е построил още една катедрала във Владимир, така че историята е най-вероятно само легенда. Катедралата изглежда като звезда с осем върха, ако се гледа отгоре. Състои се от 9 отделни параклиса, като деветият се намира в средата между останалите осем. Катедралата се намира на Червения площад в Москва.

Тунелът Уистерия, Япония



Няма нищо общо с “Уистерия Лейн” – улицата, на която се подвизават героините от “Отчаяни съпруги”. Tози поразяващ тунел, съставен от безкрайни цветя, се намира в японския град Китакуиши, и по-специално в “Кавачи Фуджи Гардънс”. Японците винаги са били лидери в изкуството на озеленяване, затова и тунелът е “потопен” в естетиката на много стилове и дизайни, а деликатната прецизност веднага разкрива произхода му за запознатите с традиционното японско градинарство.

Такцанг, Бутан



Манастирът „Гнездото на тигъра” е едно от най-свещените места в Бутан. Известен още като Такцанг Дзонг (Taktsang Dzong), Паро Такцанг (Paro Taktsang) или просто манастирът Такцанг, този невероятен храм е разположен в скалистите планини на Бутан и се счита за едно от най-свещените будистки места по света. Паралелно с това манастирът „Гнездото на тигъра” смайва с невероятната си красота и архитектура, като днес е една от най-големите забележителности на територията на планинското Кралство Бутан.
Такцанг се намира в Хималаите, като е разположен във високите скали над долината Паро (Paro valley). „Гнездото на тигъра” е в действителност едно впечатляващо и преклонно място, обгърнато от извисяващите се до 3 120 метра надморска височина скалисти планини.

Пещерата на кристалите, Мексико



Едни от най-големите природни кристали в историята на човечеството са огромните и дълги "мечове" от селенит, открити дълбоко под пустинята Чихуахуа в Мексико. Кристалната пещера се намира на близо 304 м под земята и нейни откриватели са двама братя, работещи в мина в Наика през 1910 г. Тъй като температурата във вътрешността на пещерата достига до 60°С и влажността на въздуха е 100%, тя е по-скоро подходяща за парна баня, отколкото за царство на ледена кралица. Макар да е достъпна за обществото, всеки дръзнал да се спусне под земята трябва да е екипиран със специален защитен костюм.

Ангкор Ват, Камбоджа



Храмът Ангкор-Ват (Angkor Wat) е разположен до южната граница на древния Ангкор и се явява безспорно най-голямата му забележителност. Преводът на името му гласи “град-храм”. Построен е при управлението на крал Суряварман II (1112-1152г.) и е посветен на индуисткия бог Вишну. Ангкор-Ват е навярно най-крупното религиозно съоръжение в света. Общата му площ е около 2 кв.км. Той се е съхранил най-добре в сравнение с останалите постройки, което се обяснява с това, че даже след запустяването на тези места и до наши дни, в него са живели будистки монаси.

Ангелският водопад, Венецуела

Ангелският водопад (Angel Falls) е навярно най-величествената природна забележителност в цял свят. Ангелският водопад е най-големият, който може да се види на нашата планета, като достига близо еднокилометрова височина. Той е разположен на територията на южноамериканската страна Венецуела, като е нейната главна туристическа атракция и, разбира се, повод за национална гордост. Ангелският водопад локално е известен с името Kerepakupai Meru, което в буквален превод означава „водопад на най-дълбокото място”.

Петра, Йордания



Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей") на източния склон на Уади Араба, на кръстопътя на главните търговски маршрути — към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята. Непознат на западния свят в продължение на стотици години, розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важна точка от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати.

Данксия, Китай



Данксия е уникален геоложки феномен, който може да се види в югоизточните и югозападните части на Китай. Името му в превод означава "розов облак" и идва от планината Данксия - един от най-известните примери на този специален релеф. Цветните пейзажи са се формирали от ерозирал червеникав пясъчник и други сухи седименти, повечето с датировка от Кредения период.

Мон Сен Мишел, Франция



Една от главните туристически атракции във Франция е скалистият остров Мон Сен Мишел-архитектурно чудо,увенчано с църква и готически манастир. Скалата, върху която е построено абатството, привличало в миналото поклонници, а днес туристи, се издига като истински остров само по време на приливите, които тук са най-силните в света. Разликата в морското ниво е цели 14 метра! На практика това означава, че при отливи водата се отдръпва от сушата почти с 11 км, оставяйки гледка от самотни пясъци чак до хоризонта. А после бърза да навакса изгубеното, нахвърляйки се върху брега. В миналото приливната вълна е достигала скоростта на галопиращ кон. Затова не една и две са легендите за рицари, намерили смъртта си в надпревара с Океана.

Очаквайте продължение.