Автор
Woman.bg

Карта на акнето: Какво издава то за здравето ви

Дерматолог и специалист по аюрведическа медицина съвместно са съставили карта на акнето, за да разтълкуват причините за възникването му.

Според аюрведа различните части от тялото отразяват вътрешното състояние на организма. Специалистката по аюрведическа медицина Моника Уотърс и дерматологът д-р Джошоа Зайхнер от Ню Йорк ви предлагат да запомните картата на акнето, за да определите бързо причините за появата му и да ги отстраните. Първата стъпка към решаването на проблема е промяната в храненето.

Четете още: Грешки, които не бива да допускаме, когато имаме акне

Брадичка/скули/шия

В тази област излизат пъпки най-вече при хормонален дисбаланс, обикновено в определен период от месечния цикъл. Пъпките по линията на скулата и по брадичката могат да бъдат причинени и от излишък на гъбична микрофлора в червата (злоупотреба с тестени и сладки изделия). Доктор Зайхнер ви съветва да ползвате козметични средства със салицилова киселина и кислородна вода, а Моника Уотърс – да намалите консумацията на тежки, кремови, нишестени, влажни и сладки храни (захар, сушени плодове, млечни продукти, бяло брашно, соя, пържено, грозде, банани, вино).

Бузи

Най-вероятният причинител на акнето в тази зона са ръцете ви. Първо правило – пипайте се по лицето възможно най-рядко. Освен това е добре да си създадете навик да забърсвате телефона си с антибактериални кърпички. Сменяйте по-често калъфките на възглавниците и кърпата за лице. В противен случай натрупаните по лицето замърсявания и кожни мазнини могат да запушат порите. Според аюрведа бузите са свързани с дихателните органи (на първо място белите дробове), така че пушенето също може да стане причина за акне, както пояснява Уотърс.

T-зоната

По носа и на челото има най-много мастни жлези. Основната причина за поява на пъпки в Т-зоната са хормоналният „бум“ през пубертета и продължителният стрес. Според аюрведа челото е свързано с нервната и храносмилателната система, затова нарушенията в кръвоснабдяването, резките промени в кръвното налягане и чревните проблеми също могат да причинят акне.

Уотърс ви препоръчва да пиете повече вода, да ядете по-малко фабрично преработени храни и да намалите консумацията на мазнини от източници като сирене, мляко и хидрогенизирани растителни мазнини (бисквити и сладкиши от магазина). Добре е също така да включите в менюто си пробиотици и пребиотици за подобряване на храносмилането. Можете да ограничите стреса и да укрепите нервната система с помощта на йога, медитация и дихателни упражнения. Ако пъпките излизат най-вече по носа, това може да показва проблеми с кръвното налягане. В такъв случай намалете консумацията на пикантни храни, месо, алкохол и кафе и поемайте повече омега-3 киселини (ленено масло, орехи, авокадо, зехтин).

Четете още: Най-вредните храни за кожата ви