Метаболизмът представлява обмена на веществата в един организъм. От голямо значение за него е не само това какво ядем, но и как го правим.

Метаболизмът е строго индивидуален за всеки човек. Някои се радват на бърз метаболизъм и дори и да хапнат повечко не им личи, но това не значи, че вие сами не може да забързате своя и да постигнете така мечтаната перфектна фигура.

Ще ви представим три от най-честите грешки, които хората допускат по време на хранене:

Люта/пикантна храна

Проучване, публикувано в списание “Appetite” твърди, че когато хората добавят пикантна храна към менюто си, по-бързо се засищат. И така те приемат до 30% по-малко храна от обикновено. Например лютата чушка съдържа капсаицин, който ускорява метаболизма. Капсаицинът влияе отпускащо на хормона, който регулира апетита и намалява хормона на стреса, който от своя страна стимулира чувството за глад.

Четете още: Какво да ядете преди тренировка

Седене

Продължителното седене повече от 3 часа на ден увеличава риска от редица заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и проблеми със сърдечносъдовата система. Дългото седене води до по-малко работа на мускулите и така те изразходват по-малко мастни натрупвания.

Не миете плодовете и зеленчуците, които ядете

Проучване от 2012г. на „Enviromental Health Perspectives” във връзка с пестицидите, използвани за пръскането на плодовете и зеленчуците, установява , че тези замърсявания от този химикал се натрупват в мастните клетки и предизвикват възпаление, което влияе на метаболизма отрицателно. Така че преди да отхапете някой плод или зеленчук го измийте много добре!

Четете още: Откриха как да не пълнеете от ориза