Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаете за интровертните деца

Ако детето ви прекарва повече време насаме с мислите си, отколкото да тича и да се смее наоколо, трябва да бъдете много внимателни.

Интровертните деца понякога са много по-възприемчиви и раними от останалите. Интересен факт е, че тихите деца будят повече уважение в другите. Според много психолози, слабата общителност между подрастващите, не винаги е нещо лошо. Често неразговорливите деца са много талантливи, но имат нужда от помощ, за да започнат да развивват качествата си. Разбираемо е, когато родителите се притесняват за развитието на детето си, което предпочита да си играе само, отколкото с останалите, но е много важно те да не приемат особеността като дълбок нерешим проблем.

Много често родителите на тези деца чуват от учителите и приятелите си: "Детето ви е много стеснително, трябва да се отпуснe и да говори повече с другите.“

Всъщност това не е съвсем коректно казано, тъй като понякога децата, които обичат да прекарват повече време сами са много силни психически.

Съпоставка между екстровертните и интровертните деца

Игрите, изискващи инициатива са много подходящ начин да се провери кои деца са екстроверти и кои интроверти. Тези, които са много активни и постоянно привличат вниманието върху себе си са екстровертен тип, следователно по-тихите са затворени в себе си. Освен това, интроветните деца се чувстват истински щастливи уравновесени в тиха и спокойна обстановка, докато екстроветните се чувстват комфортно на места с много хора и се отчайват, когато около тях не се случва нищо. Екстровертите винаги търсят конкуренция и обичат силната тръпка. Според науката това се дължи на факта, че допаминовата система на интровертите не работи толкова ускорено, колкото тази на екстровертите.

Интровертните деца не са срамежливи

Срамът е един от най-опасните ни врагове, от които хората около нас, обичат да се възползват, но той съвсем не е характерен за интровертите. Много често света възприема мълчанието и нежеланието за общуване като срам, но това е неправилно схващане. Срамежливите хора изпитват силен страх да не се провалят и да не бъдат съдени от другите, но такива могат да бъдат и екстровертите. Затворените в себе си хора са просто тихи и това не е защото се притесняват от чуждото мнение. Един от много известните несрамежливи интроверти например е Бил Гейтс. Той не страда от липса на самочувствие и не се страхува от това какво мислят другите за него. А добър пример за срамежлив екстроверт е самата Барбара Стрейзанд, която умело прикрива страховете и срамежливостта си с откритото си поведение. Затова когато срещнете неразговорлив човек не го приемайте за срамежлив, но със сигурност, ако наоколо има много хора, знаете че не се чувства комфортно.

Затвореното в себе си дете винаги си има верен приятел

Интровертните деца обичат да общуват, но с по-тесен кръг от хора и при всички случаи си имат едно приятелче, с което предпочитат да прекарват времето си. Контактувайки с по-малко хора, детето ви се чувства защитено. Интровертите по някаква причина си избират определено другарче, с което се чувстват комфортно. Психолозите наричат приятелчето на интровертното дете "мост“, защото то успява да осъществи връзка между затвореното дете и заобикалящата го социална среда. Много е важно родителите да подкрепят това приятелство.

Какво има нужда да чува тихото дете

Ако детето ви е интровертно трябва да бъдете много внимателни към него, защото това, че не ви отговаря винаги, не означава, че не чува и не мисли за това, което му казвате. То не обича да чува колко е чувствително и ранимо, по-скоро трябва да е „Тя/Той е загрижен/а за чувствата на другите“. И вместо да казвате, че детето ви завързва приятелства трудно, то трябва да кажете, че то предпочита да опознае другите, преди да им се довери. Освен това детето ви не бива да се чувства непълноценно, напротив. Трябва да знае, че много влиятелни личности също са интроверти (Абрахам Линкълн, Махатма Ганди).

Интровертите взимат трудно важни решения, обичат да съзерцават и винаги мислят преди да кажат нещо. Те са добри слушатели и притежават отлични лидерски качества.

Осигурете време и пространство на детето си

Не е нужно да променяте детето си, но сте длъжни да му помогнете да се социализира. Приемете този процес като излитане на самолет. За да излети успешно и спокойно, детето ви се нуждае от дълга писта. Необходимо е да посветите много време за комуникация по между ви. Когато на детето му предстои важно събитие, на което трябва да се изяви, направете репетиция, обсъдете какво ще облече, как ще се държи. Осигурете му комфорт.

Интровертното дете има нужда от почивка

В процес на свикване със света, шума, многото деца в училище, трябва да знаете, че интровертите лесно се изморяват и имат нужда от почивка, изразяваща се в осамотяване. Научете се да разпознавате кога детето ви е изморено и кога му е необходимо да чете книга на тихо място. След време то ще се научи да разпределя енергията си, единствено което можете да направите е да го подкрепяте и от време на време да му предлагате разходка в парка, или обяд на приятно място.