Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаем за вегетарианската или веган диета

Дали от уважение към животните или от желание за здравословен начин на живот, факт е, че броят на хората, избрали живот без месо, все повече се увеличава. Т.напр. броят на вегетарианците във Великобритания за последните 25 години се е увеличил с два пъти повече. Още по-фрапиращото е, че броят на хората, които са станали вегани, се е повишил с невероятните 360%, казват от Vegan Society.

Ако и вие сте на прага да промените досегашните си хранителни навици и завинаги да се откажете от месните деликатеси, има няколко неща, върху които е добре да помислите, преди да предприемете към решителната стъпка.

Витамин B12

Витамин B12 се съдържа предимно в месата, рибата, млечните продукти и яйцата. Ето защо веганите и вегетарианците трябва да си набавят този витамин чрез растителни продукти, богати на В12. Такива са: бирената мая, зеленчуковите масла, соевото мляко. Този витамин е необходим за производството на червените кръвни клетки, за синтеза на ДНК и за поддържането на нервната система.

Желязо

Лишавайки организма си от месо, вие го излагате на риска от недостиг на желязо, а всички знаем, че най-богатите източници на желязо са месото и рибата. Въпреки че растителните източници на желязо като фасул и листни зеленчуци например са силно препоръчителни, те не могат да доставят на организма онова количество, което доставя месото. Ето защо веганите и вегетарианците допълват консумацията им с допълнителен прием на витамини и желязо, за да се предпазят от риска от анемия.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за здравето на по-широк спектър от човешкия организъм – мисловна дейност, сърдечно-съдови заболявания и хормонално здраве. За да компенсирате липсата на рибата, която е най-богатият източник на тези киселини, може да я замените с консумацията на ядки и семена, каквито са лененото семе, семената от чиа и орехите.

Калций

Веганите не консумират мляко и млечни продукти, поради което често страдат от дефицит на калций. За да компенсират неговия недостиг, е добре да увеличат приема на плодове, зеленчуци и варива, богати на калций.

Предупреждение! В слуай че сте бременна или кърмите, лишаването на организма от месни и млечни продукти може да доведе до сериозен хранителен дефицит, който да застраши както вашето, така и здравето на вашето бебе.