Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаем преди да изправим косата си

Има много неща, които трябва да знаете преди да изправите косата си, ако искате тя да запази здравия си вид.

Изправянето на косата вече си е цяла наука и като такава има много тънкости, които трябва да усвоите, за да избегнете прегарянето на косъма, нежеланото начупване на следващия ден, липсата на обем и прекаленото сплескване по скалпа.

Ето и най-важните неща, които трябва да знаете:

160 градуса

Едно от първите неща, които трябва да знаете, е на каква температура да оформите косата си. Погрешно е схващането, че максималната степен на пресата ще ви осигури прическа от фризьорските салони. Всеки, който редовно изправя косата си, знае, че много високата температура на уреда може да увреди косата непоправимо. Максималната температура, която се препоръчва да използвате, е 160 градуса.

Керамична преса

Когато тръгнете да си купувате преса за коса, се уверете, че плочите й са керамични. Керамиката разпределя топлината равномерно. Това е от съществено значение, защото със сигурност не искате преса, която има само няколко „горещи точки”- това ще удължи времето, необходимо за оформянето на косата.

Четете още: Николета Лозанова: Барби вече е тук

Овлажняване

Косата съдържа големи количества протеини и масла, но те бързо изгарят, ако тя се подложи на висока температура. Ето защо преди да изправите косата си, нанесете продукти като защитен спрей или стайлинг крем с топлинна защита. Така косата ще бъде в състояние да издържи топлинната атака.

3-4 пъти седмично

Не използвайте пресата за коса всеки ден. Правете това поне през ден и не мийте косата си ежедневно. Ако имате прекалено мазна коса, между миенията използвайте сух шампоан или бебешка пудра, за да абсорбирате мазнината от скалпа.

Размерът има значение

Ако косата ви е дълга и гъста, изберете преса с по-широки плочи – те покриват по-голяма повърхност. И обратното – ако косата ви е къса и фина, преса с тесни плочи е идеална за вас.

Влажна коса

Никога не използвайте преса върху влажна коса. Това ще причини сериозни увреждания на косъма. Ако от косата излиза пара, докато я изправяте, незабавно прекратете.

Почиствайте редовно пресата

След използването на пресата, винаги почиствайте плочите й. Остатъците от продукти по тях, ще направи по-трудно пренасянето на топлината от пресата към косата. Плюс това, редовното почистване ще намали времето за оформяне на прическата и ще удължи живота на пресата.

Четете още: Най-често срещаните грешки при стилизиране на косата - II част