Автор
Woman.bg

Какво трябва да направим преди Нова година

Как да организираме последните дни преди Нова година без трескава суета и напрежение и да направим всичко, което сме планирали?

Първо трябва да разпределим правилно ресурсите си, да степенуваме задачите си и да се съсредоточим върху най-важните. Ако искате да изпратите 2014 г. с приятно чувство на удовлетворение, следвайте нашите съвети.

Четете още: 24 коледни предизвикателства: Направете коледен списък с неща, които да свършите

Започнете от себе си

Направете си равносметка

Спомнете си приятните моменти от текущата година и обърнете особено внимание на нещата и постъпките, които са ви накарали да се гордеете със себе си. Запишете си ги, ако така ще ви е по-лесно. Замислете се какво сте постигнали през тази година и си благодарете за това. Похвалете се сами, че сте реализирали труден проект в работата,че сте се преборили с някой свой лош навик, че сте започнали да спортувате или пък че просто сте станали по-спокойни. Дори ако на пръв поглед ви се струва, че нищо не се е променило, надникнете по-дълбоко в себе си. Дори и най-малките ви успехи са голямо постижение.

Поставете си нови цели

Замислете се какво бихте искали да се случи през идната година и си поставете нови цели. Човек винаги ще намери как да се усъвършенства и към какво да се стреми! Но не възприемайте новата година като начало на нов живот или като възможност да промените всичко. Като за начало анализирайте опита, който сте натрупали досега. Може да се наложи да се откажете от някои неща, които изсмукват енергията ви. Фокусирайте се върху това, което е особено важно за вас в момента.

Направете нещо, което никога не сте правили

Радостта, която изпитваме, когато очакваме нещо ново и непознато, е прекрасна сама по себе си. Откога не сте изпитвали това чувство? Откога не сте пробвали нещо ново? Често човек живее по инерция, повтаря едни и същи действия ден след ден и вярва, че точно така му харесва. Новите преживявания обаче могат да ви тласнат към промени и да ви вдъхновят да се развивате. Запишете се на курсове по чужд език, посетете лекция, посветена на дадено изкуство или пък се научете да аранжирате букети. Опреснете възприятията си и ще се изненадате приятно на промените, които ще усетите в себе си.

Отървете се от ненужните неща

При основното почистване преди зимните празници се опитайте да оцените обективно значимостта на заобикалящите ви вещи, играчки, сувенири и книги. Често ли носите тази черна рокля или си я пазите, просто защото ви е жал да я изхвърлите? А откога детето ви не си е играло с количката, която чичо му му е подарил миналата Коледа? Дайте си време да помислите за всяка вещ, която отдавна не сте ползвали. Ще видите, че пазите много предмети само заради това, че са свързани с определени събития от живота ви. Проумейте, че спомените ви няма да изчезнат, дори ако освободите в дома си повече място за нещо по-добро.



Обърнете внимание и на другите

Бъдете по-общителни

Днешно време всички „живеят“ в своите смартфони, социални мрежи и компютри, а реалното общуване се случва все по-рядко. Обадете се на любимия си човек просто така, напомнете на свой приятел, че отдавна не сте се виждали, кажете на майка си, че ви липсва новогодишната й баклава или коронното й ястие. Всички много ще се зарадват!

Направете едно добро дело

Зимните празници са идеалното време за малки чудеса. Например ако все пак сте събрали прилично количество ненужни вещи, не бързайте да ги изхвърляте. Много благотворителни организации и фондове приемат стари дрехи и ги разпределят по детски домове и различни клиники. Потърсете подобна организация в интернет и със сигурност ще намерите пункт, който да ви е наблизо. Сред дрехите и вещите можете да оставите и картичка или няколко бонбона. Ще се изненадате колко ще се зарадва на този малък жест човек, който няма възможността да празнува със семейството си.

Купете подаръци

Разбира се вие така или иначе ще купите подаръци, но не отлагайте това за последния момент. Не взимайте скъпи неща – за близките ви е къде по-важно вниманието ви, отколкото съдържанието на лъскавата опаковка. Постарайте се да не затрупвате семейството си със симпатични, но и напълно безполезни предмети. Вместо това се опитайте да направите нещо със собствените си ръце – можете например да нарисувате сами картички и да ги изпратите по пощата. Разумно ще е да си съставите предварително списък с приятелите и роднините, които искате да зарадвате. Преди всяка покупка си задайте въпроса дали вие самите бихте искали такъв подарък.

Планирайте почивните си дни

Обмислете предварително какво ще правите на зимните празници. Питайте всички членове на семейството си за намеренията им и уточнете интересите им. Можете да отделите един ден за обиколка на музей или художествена галерия плюс обсъждане на видяното на по чашка горещо какао в близкото кафене. Непременно отидете поне веднъж на ледена пързалка. Можете при това да си вземете термос с топла напитка, на която да се насладите, докато си почивате.

Измислете нова семейна традиция

Семейните традиции обикновено възникват спонтанно и несъзнателно. Много семейства обядват заедно в неделя или пък ходят заедно на басейн. Вие можете да измислите нещо друго, което да е интересно на всичките ви близки. Например литературни вечери, в които да обсъждате прочетените книги или да си говорите с детето за новото му любимо произведение. Разкажете му нещо за автора или за самата книга, обърнете внимание на отделни епизоди от сюжета или затвърдете някаква поука. Можете също така да започнете да съставяте семеен фотоалбум, в който да слагате съвместните ви снимки със забавни надписи под тях.

И за финал!


Забавете темпото и се успокойте

Последните дни на годината са най-щурите. Преди празниците ни се налага да довършим куп поставени задачи. Това разбира се е благородна цел, но рискуваме да останем без сили за по-приятните моменти. Дайте си време да си поемете дълбоко въздух и да осъзнаете къде се намирате. Опитайте се да разберете какво всъщност искате от живота. Разходете се из града, потопете се в предпразничната суета и просто се порадвайте на един спокоен ден.