Вчера се видях случайно с една стара приятелка в магазина и седнахме наблизо да пием по кафе. Естествено, започнахме да си разказваме какво ни се е случило за времето, през което не сме се виждали. Оказа се, че тя е омъжена от шест години и има много какво да разкаже за семейния живот.

"Мъжете се успокояват след брака!"

В сммисъл, обясни тя, че вече не са чак толкова амбициозни в почти никой аспект - позабравят за фитнеса, залагат предимно на бирата, оставят си брада и коремче, стават спокойни семейни мъже, а ни авантюристи, каквито са били. Как да го докажем?

"Мъжете не се успокояват след брака!"

Да, и аз отбелязах, че това твърдение е точно обратното на предното. Но реално според моята приятелка това не било така. Мъжете наистина качвали килограми след брака, но в един момент цялата история със семейния живот рязко им доскучава и затова се оглеждат за нещо странично - предимно сексуални взаимоотношения с някоя дама. Тя хванала своя човек в крачка - бил си писал с някаква, но без да се видят. Така че, да, трябва да бъдем по-внимателни, защото много мъж в някакъв момент започват да имат необходимостта да се разнообразяват, да докажат изначалната си полигамия, а и кризата на средната възраст чука на вратата и това е един добър според тях начин да си повдигнат (и) самочувствието.

"Хобитата им стават по-важни и по-важни!"

Мъжете обичат своите ритуали - да посещават фитнес-залата тези и тези дни, да не пропускат съботния мач с приятелите си, да колекционират например лули, макети на автомобили или джобни часовници. Тези интереси в никакъв случай не са евтини, но е важно да подкрепяме мъжа до себе си и дори да му правим от време на време подаръци в тази посока. Така мъжете разбират, че се интересуваме от техните малки удоволствия, подчерта моята приятелка, и това може само да заздрави връзката.

"Детето е преди всичко!"

Ако сме му родили дете, трябва завинаги да забравим, че вниманието и любовта му към нас ще са над всичко. Ако детето е момче, той го усеща като свое продължение и иска да го научи на толкова много неща за живота. Ако е момиче, се ужасява от всички бъдещи мъже в живота ѝ (защото знае самият той как е подхождал към жените като по-млад) и влиза в ролята на орел-закрилник. Оттук нататък, подчертава семейната, нуждите, желанията и дори капризите на това дете ще са на значително по-преден план спрямо собствените такива на мъжа, а и спрямо нашите.

"Превръщаме се в готвачки, чистачки, перачки, детегледачки..."

Не е рядкост мъжете да започнат да възприемат жените до себе си в някоя от изброените роли. А от това съвсем логично произтичат понякога страховити скандали. Особено когато жената е "по майчинство" и се занимава по цял ден с общото дете, а той ходи на работа - няма как да има представа каква задача и отговорност има върху вашите плещи и някак подсъзнателно смята, че докато той работи, вие си почивате и ангажиментът "дете" е почти никакъв.

"Романтичните жестове намаляват!"

Няма как - след дългогодишна връзка няма как да очакваме, че той ще ни подарява редовно цветя, бижута и парфюми без повод. Няма да излизаме често на романтични вечери, кино, театър, опера. Няма вече дори закуски в леглото, предупреждава моята позната, всичко влиза в коловоза на сивото ежедневие и наистина много мъже се чувстват комфортно да живеят така. В един момент двойката се превръща не в интимна, а в двойка съквартиранти. Точно така...

"Сексът е все по-рядко и почти изчезва!"

Факт е, че мъжете са в настроение за секс уж през цялото време, а само при нас това зависи от наистина много фактори. Но ето че след брака, след като (евентуално) сте приели фамилията му, той започва да ви обръща все по-малко и малко внимание, винаги е уморен и/или в лошо настроение, дори забравя да ви целуне за здрасти и чао. Ако това наистина се случва, време е да си поговорите със своя избраник и да решите дали и двамата все още искате да сте заедно.

автор: Благовеста Дамянова