Състоянието на косата ви се е влошило? Всъщност външният й вид издава много факти за вашите навици, за храненето ви и начина ви на живот.

Обърнете внимание на симптомите и ще можете не само да подобрите състоянието на косата си, но и да спрете да нанасяте вреда на здравето си като цяло.

Представяме ви 6 важни симптома, които може да показва косата ви.

1. Вегетарианството или веганството може би не са добра идея за вас, особено ако замествате месото и рибата с въглехидрати (макаронени изделия, ориз, хляб, картофи) и ядки.

За да бъде косата ви силна и здрава, трябва да получавате достатъчно протеини и най-вече желязо. При недостиг на желязо се развива анемия, която също води до косопад.

Укрепвайте косата си и поемайте минималната дневна доза от 18 мг желязо (8 мг за хора над 50 години). Месото (особено телешкият дроб и пуешкото), яйцата, мидите, листните зеленчуци, зелените ябълки, бобените култури, витаминизираните зърнени продукти и някои други зеленчуци са най-добрите естествени източници на желязо.

Ако искате да поемате желязото във вид на хранителна добавка или медицински препарат, непременно се консултирайте предварително с лекаря си. Недостигът или излишъкът на желязо могат да се отразят зле на здравето ви и да увредят не само косата, но и сърцето, черния дроб и други органи.

2. Развили сте зависимост към шампоана си против пърхот. В резултат на това заедно с пърхота е изчезнала и цялата влага от косата ви. Ежедневното използване на подобни специализирани средства според дерматолозите може да изсуши и увреди сериозно косата. Шампоаните против пърхот могат да съдържат противогъбични препарати, сяра и други елементи, при това обикновено не включват в състава си полезни за косата елементи.

Според лекарите шампоаните против пърхот трябва да се ползват не по-често от два пъти седмично. През останалите дни наблегнете на подхранващите и овлажняващите шампоани и балсами, като ги втривате и в кожата на скалпа, а не само в самата коса.

3. Трябвa ви време, за да свикнете с новите си противозачатъчни хапчета. Всяка една намеса в хормоналния баланс на организма предизвиква ответна реакция – понякога странна и неочаквана.

Според лекарите и фризьорите преминаването към орални контрацептиви или тяхната смяна често се отразява на състоянието на косата, тя става по-суха и чуплива, губи природния си блясък. Това се забелязва най-добре на боядисана коса – сухата коса попива по-бързо цвета и затова при следващо боядисване можете да получите съвсем различен цвят.

Четете още: Звездите обичат: Прическата боб

4. За боядисана коса изобщо не ви трябва специален шампоан. Много фризьори твърдят, че обикновените шампоани не са подходящи за боядисана коса, тъй като съдържат много сулфиди, парабен и други почистващи съставки, които могат да отмият пигмента. Ако обаче нормалният ви шампоан не съдържа натриев лаурилсулфат или амоняк и ползвате балсам или лосион за коса, изобщо не ви трябва специален шампоан за боядисана коса.

5. Преодолели сте труден период и вече излизате от кризата. Тежките времена, изпитанията, стресът и загубите се отразяват на здравословното състояние. Често обаче, когато вече се чувстваме по-добре и виждаме светлина в тунела, косата изведнъж започва да се цепи и да капе.

Не се плашете – това не е признак за това, че здравето ви е на път да рухне съвсем. Просто жизненият цикъл на всеки косъм трае около 3 месеца. Косата не реагира веднага на случващото се в живота ви. Косопадът може да е свидетелство за това, че сте преживели трудности преди месеци.

6. Косопадът може да се засилва през определени периоди от време, а гъстотата на косата да намалее с възрастта. Ако обаче косата ви капе на цели кичури, обърнете се веднага към лекар. Това може да е симптом за много заболявания, някои от които изключително сериозни.

Ако кожата на скалпа ви започва да се вижда някога гъстата ви коса, прегледайте се и направете необходимите изследвания, за да откриете причината за това.

Четете още: Основните тенденции в косите за 2015 – II част