Автор
Woman.bg

Какво препоръчват специалистите при запушен нос

Едно от най-неприятните състояния, от което се оплакват пациентите посещаващи аптеките през зимата е запушеният нос.

Това състояние е свързано най-често с хремата, която е следствие на инфекциозни заболявания причинени от вируси или бактерии. За жалост освен през зимния сезон, хремата се проявява като основен симптом на т. нар. „цветни алергии“ през пролетта.

-Здравейте, маг. фарм. Анжелика Гогсадзе. Колко често аптеката е посещавана от пациенти с хрема?

-Това е една от най-честите причини пациенти да влизат в моята аптека, както през зимата, така и на пролет. През зимния сезон дори една лека настинка е съпроводена от запушване на носа, което пациентите не могат да си позволят да имат, тъй като тя не само пречи на нормалното дишане, но и като цяло влошава качеството им на живот. На пролет наистина голям процент от пациентите търсят помощ за облекчаване на запушеният нос и сълзенето причинено от алергията към полените.

-В такъв случай Вие можете ли да им препоръчате лечение?

-Разбира се. В аптеките в момента се намират няколко вида капки за нос, които са без рецепта, т. нар. ОТС медикаменти, които аз като магистър фармацевт мога да препоръчам на пациента и да облекча и реша проблема, с който той идва. Важно е да се започне веднага лечение на запушения нос, за да не се стигне до вторична инфекция, хронифициране на хремата и синузит. Всичко това впоследствие ще доведе до употребата на силни антибиотици, много допълнителни разходи за пациента и като цяло влошаване на здравословното му състояние и качеството на живот.

-Кои са най-често препоръчваните капки при хрема?

-Както споменах, има избор на различни медикаменти за нос, но това което най-често отпускаме по рецепта и даваме като препоръка е класиката Xylometazolin WZF/КСИЛОМЕТАЗОЛИН. Тези капки са произведени в Полша и бързо подобряват носното дишане, осезаемо намаляват носната секреция и сълзотечението, подобряват обонянието. Това е продукт с традиция, в който са балансирани сигурност, качество и достъпна цена. Освен това доста пациенти идват с назначен от специалистите Ксилометазолин.

Много често, дори и самите пациенти, доволни от предишен положителен опит с него, идват и сами го търсят от аптеката. В такъв случай аз съм облекчена в работата си и сигурна в ефекта от лечението, като ми остава само да напиша правилната доза за употреба.