Като лингвистична фраза, ОК е истински феномен, който възникна в английския език и се прехвърли в десетки, ако не и стотици езици по света, пише obekti.bg.

Съществуват най-различни митове за това как е възникнала. Коя история обаче е истинската?

В своята книга "Митове за думите", Дейвид Уилтън предлага различни обяснения - някои твърдят, че ОК произлиза от древногръцкото olla kalla, което означава "удовлетворяващо", докато други изтъкват, че идва от думата okeh на индианците чокто. Трети пък "обвиняват" телеграфа и неговия термин Open Key.

Четете още: Тест: Разчитате ли езика на тялото

Някои приписват израза на прякора на американския президент Мартин ван Бурен, когото наричали Old Kinderhook. Според много лингвисти дори това да не е точния произход на ОК, прякорът със сигурност е помогнал за разпространението на израза.

Етимологът Алън Рийд от университета "Колумбия" успява да проследи думата до нейния начален произход в Бостън през 19 век. През лятото на 1838 г. редакторите във вестниците в града започнали да използват най-различни съкращения в своите материали. Тези нови изрази постепенно мутирали и от пълноправни съкращения се превърнали в умишлено изписани грешно изрази. Така един съдбовен ден - 23 март 1839 г. - Boston Morning Post използвал в своя статия израза "o.k. - all correct", умишлено изписан с О и К, а не с А и С. Или с други думи, както се произнася.

И така, чак до ден-днешен.