Какво означава да се обличаш подходящо за годините си?

Жените преживяха толкова много промени през последните 60 години, колкото не са за цялото човешко съществуване.

Стандартите през времето се смениха. Ако до преди беше нормално да си баба на 40, то сега е естествено да си млада майка. Образованието и кариерата отлагат на по-късен етап браковете. Пластичната хирургия с лекота заличава бръчките. Фитнес салоните ваят тела на Олимпийски атлетки. Свидетели сме на едно ново поколение – т.н. втора „тийнейджърска“ младост. Майките замениха приятелките с дъщерите си за шопинг из моловете. Пазаруват от едни и същи магазини.

Обяснението – всяка жена иска дрехи, които да я подмладяват, не да я състаряват. Но с тези социални промени идва и въпросът сред повечето жени: Как да се обличаш подходящо за годините си? Макар и да съм против ограниченията, съществува „неписан“ списък на забранените дрехи.

Ето го и него:

Къса пола – оглавя класацията напълно заслужено. В рамките на разумно се смята полата да е максимално къса с 4-5 пръста над колената. Всички останали, които надвишават тези параметри, може спокойно да бъдат подарени на по-младите роднини. Независимо дали имате крака като на Жизел Бюндхен, по-добре ги загатнете леко, отколкото да ги разкривате напълно. Това със сигурност ще остави добро впечатление;

Дълбоки изрязани деколтета – някои жени са истински късметлийки откъм гени. Дори в началото на 40-те си могат да се похвалят със стегнат бюст. Това може да стане, без да го разголват на показ, разкривайки вида и размера на сутиена, който носят. За по-елегантно и женствено ще се сметне, ако насочат вниманието от гърдите към врата. Все пак неслучайно той е сред първите мeста по обиране на точки по женственост;

Открити пъпове – независимо дали фигурата ви е по-стегната от тази на средно статистическа абитуриентка, забравете за късите блузки и вързаните ризи, независимо колко ви напомнят за студентските ви години. Да имате пиерсинг не е забранено, но да акцентирате на него остава погрешното впечатление, че сте се запътили към някой хипи фестивал;

Къси шорти – ако сте се подготвили за към плажа, отлично. Във всички останали случаи оставете тези миниатюри да си почиват през останалата част на закачалката в гардероба. За тяхно съществуване трябва да знаете само вие и слънцето, докато се препичате тайно в скритата си задна градина. И да не забравим – има разлика между къси шорти и къси панталони. Последните поне докосват леко колената ви.

Блузи тип прилеп – освен ако не сте официална заместничка на Батман, отпишете от шопинг списъка тези популярни блузи. Покажете смелостта в обличането си, като заложите на ярък принт, бяла риза в нестандартна кройка или асиметричен топ. Все пак не работите на бар в дискотека.

Туники на голо – вършат идеална работа, единствено в случай, че сте поели певчески ангажимент в кварталната кръчма-трафопост и разчитате на бакшишите, вместо на хонорара. Това не означава да ги зачеркнете окончателно. Съчетани с класически сини дънки, интересен панталон или хубава пола, те могат лесно да се превърнат в ценен и верен приятел в ежедневието.

Клинове – клиновете набраха изключителна популярност последните години. И има защо - еластичността и комфортът им задминават панталоните в пъти. За съжаление, в повечето случаи, не ги заместват пълноценно. Клин и къса блуза/сако би се тълкувало като се готвите за кастинг на филма „Мръсни танци“. Клин и дълга риза до коленете, обаче, би свършила точно обратната работа – да ви донесе номинация за най-изящна и модерна жена в офиса. Разковничето при тях е – при съчетание, третирайте ги като по-плътен чорапогащник.

Потури – поредния артикул, на който трябва да кажете не, в случай че не играете ролята на „Шехерезада“. Единственият явен случай на приятно и доста умело съчетанието беше в „Сексът и градът 2“. Но потурите бяха със златни пайети от колекцията на Ralph Lauren, а героините бяха отседнали в Абу Даби. И да не забравяме, че Патриша Филд не практикува като личен стилист в България.

Силно прозрачни дрехи – да бъде бельото ви на показ е допустимо, единствено ако сте част от ангелите на Victoria’s Secret. Ако не, тогава просто ги запазете като вашата малка тайна в спалнята. Все пак, вярвам, не желаете, останалите да знаят какъв нощен живот водите посред бял ден.